Povežite se sa nama

Srpski Černobilj: Crna tačka istočne Azije

Foto/Dragan Novaković

Društvo

Srpski Černobilj: Crna tačka istočne Azije

Za intervju.rs piše/Ivan Vučković

Koliko smo samo puta do sada slušali saopštenja dragog nam predsednika o otvaranju različitih dućana (npr. otvaranje Ikee), o obeležavanju raznih malih i velikih jubileja (BIA, SNS…) ali nikako da konkretno čujemo stavove o gorućim srpskim problemima.

Foto/Dragan Novaković

Ljudi brane Staru planinu stojeći na barikadama ali se o ekološkoj šteti koju nanose mini-hidroelektrane gotovo i ne govori. Ko su investitori, kako su dobili dozvolu za sprdnju sa prirodnim bogatstvima Srbije i zašto se meštanima preti kako bi se ućutkali – o tome se praktično zvanično ne govori te se ne sećam da se, pored ostalog, iko zvanično uputio na teren da brani građane i spreči fašizam nad rekama.

Foto/Dragan Novaković

Naprotiv! Idemo sada u Bor – baš tu živim pa iz prve ruke mogu da posvedočim o svakodnevnom aero-genocidu nad 50.000 ljudi. Iz dana u dan građani Bora se bore za najosnovniji životni element – za vazduh – za dah. Kao asmatičar – u dodatnom sam problemu ali kada vidim decu kako idu ka školi kašljući – iskreno se zapitam da li ikoga zanima Srbija? Kada ćemo dobiti zvanično državno saopštenje – kada će se na Rts-u odložiti „Porodično blago“ kako bi se sazvala vanredna konferencija za medije i građanima Bora jasno saopštilo šta se dešava i kada će to „dešavanje“ konačno prestati? Po svemu sudeći – to nećemo doživeti.

Foto/Ivan Vučković

Na kraju – zdravlje dece nema veze sa politikom i stranačkom pripadnošću. Zdravlje dece je prioritet sam po sebi (vrednost a priori) i sa tim se ne sme sprdati. Ko god da je nadležan – taj svesno mora da se založi za prestanak trovanja ljudi, da uputi ponizno zvanično izvinjenje i da zatim da ostavku. Naravno, to se ne dešava. Dakle – Bor kao deo istočne Azije (vlasništvo ZiJin korporacije) izgleda da Srbiju baš i ne zanima…

Možda će HBO, po ugledu na Černobilj, u nekoj bližoj budućnosti snimiti novu seriju jednostavnog naziva – B O R Svakog dana, još uvek, stižu novi materijali za scenario…

Izvor / intervju.rs

O autoru:

 

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh