Povežite se sa nama

intervju.rs

Nikola Malović – Glad

Kolumne

Nikola Malović – Glad

Piše: Nikola Malović

Nesnosna se glad o razum drži samo koncem vjere. Pazimo…

Kreativni direktor Srpskog književnog društva pozvao me te godine da budem jedan od učesnika međunarodne književne kolonije u Čortanovcima. Nakon gostoljubivog prijema u Francuskoj 7 otisnuli smo se iz Beograda do Vile Stanković nadomak Novog Sada, ali smo potom satima čekali pred kapijom tog svojevrsnog zamka na Zlatnom bregu ponad Dunava.

Na svim jezicima pitali smo se između sebe gdje li je, majci, ta persona koja je kod Izvršnog veća AP Vojvodine zadužila ključeve zdanja što ga je podigao ljekar i namjesnik maloljetnog kralja Petra II Karađorđevića?!

I dok su pred zamandaljenom kapijom dvorca od bačšanske opeke opasno stale da se pune bešike, jedna je pjesnikinja počela da vileni.

U početku jedva u fokusu dileme da li ćemo uopšte ući u zdanje gdje su političari zapravo bili primarni gosti, pjesnikinja je pred kapijom uzela da mrači mimične mišiće: Ja više ovo ne mogu da izdržim! ako nešto ne pojedem naprosto ću obnevideti!, poludeti!, kakav je ovo način?, znaju li oni, bre, ko smo mi?, zovite Beograd!, zovite Novi Sad!, da nam dostave hranu, makar i pred kapijom, moram nešto da pojedem, ovo je nečuveno…!

Gledao sam pjesnikinju, svjestan da prvi put u životu vidim nekog ko ne može da kontroliše glad, iako je, na oči organizatora u Francuskoj 7, poetesa s beogradskom a ne somalijskom rezidencijom, čalabrcnula. Nije da nije.

Uzgajalište školjki (Foto: N. M.)

Ali sam o ovome htio nakon uvoda punog slikovitih nebitnosti: sve je više ljudi kojima je glad deboto nepoznata. Mnogi bi na prvu loptu rekli kako je dobro da smo nakon vjekova gladi konačno dočekali da nam supermarketi u visini očiju nude jeftine jestivosti. Živjeli bismo u Eledoradu pak da sve te jeftine jestivosti nisu začinjeni drek predviđen da ga jede onaj ko je sa sve familijom predviđen za odstrel. Bez sve šale, oni koji na geopolitičkom brdu ak i malo stoje vide obične ljude, simplices – rekao bi Umberto Eko – kao skakavce koji proždiru hranu što pripada odabranima. Planeta je prenaseljena: ukusnim a zdravim mesom smiju li da se hrane, pa… otpisani?

Za razliku od protestantske logike po kojoj čovjek mora da stekne ipak da bi vrijedio, pravoslavna logika ne mari za imanje onoga ko vrijedi. U prevodu, ne mora čovjek da bude bogat da bi bio velik. Da patrijarh Pavle nije bio velik, bio bi bogat, i vozio bi se audijem, kao današnji vladike, a nije, nego je sam sebi šio mantiju i prevozio se tramvajem.

Pod bombama NATO pakta, počeo sam da u Beogradu prvi put postim, i prvi put sam se u životu pričestio na Vaskrs 1999. Pred zamandaljenom kapijom u Čortanovcima, iako nije bio post, imao sam već osmogodišnje iskustvo s glađu. Tim mi je prije, ako ostalim Srbima, Špancima, Francuzima, Japancima i inima iz kolonije nije – bilo znakovito a ne čudno ponašanje srpske pjesnikinje koja je tri sata iza zadnjeg zalogaja umirala od gladi. Bez iskustva s postom nije znala kako da glad amputira pritiskom nevidljivog dugmeta u glavi.

Zapadni čovjek nema iskustva s glađu, pa tako gledamo američke crnce od 250 kila i srpske pjesnikinje koje bi i bez velike nevolje dale onu stvar za sendvič s mortadelom. Gladan je čovjek razdražljiv, nervozan, bez koncentracije, sve animalniji što vrijeme od posljednjeg unosa hrane prolazi. Glad je i danas iza ćoška, na istom mjestu na kome je bila i tokom istorije. Bez dugmeta posta u glavi, zateturan bi se čovjek od gladi na naše oči pretvorio u zvijer, a ako i takva glad potraje, pretvorio bi se u kanibala.

Preispitajmo zato svoje pojedinačne gladi. Na Vaskrs svaki monah pojede farbano jaje, a meso nikad. Mi većinom nismo monasi pa uz farbano jaje pojedemo ohoho, i neka, ali ipak valja imati na umu da nas više verdure, tj. zeleniša, a manje mesa i prerađevina može duže obdržati u grupi koja može dati sjemena.

NEDELJNIK.RS

Nastavi da čitaš
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kolumne

Na Vrh