Povežite se sa nama

intervju.rs

Kome i zbog čega filozofija smeta?

Srbija

Kome i zbog čega filozofija smeta?

Piše / Ivan Vučković

Nedavno, listajući nove programe za pojedine smerove (npr. elektrotehničar energetike) primetio sam da filozofije u programu (za četvrtu godinu) više nema. Dakle, kroz par godina, filozofija u okviru srednjih stručnih škola više neće postojati.

S obzirom na to da u srednjim stručnim školama radim – ostaću bez časova, odnosno, zasigurno ću postati tehnološki višak. Međutim, nisam samo ja u problemu već sve kolege širom Srbije koje su, nažalost, po svoj prilici, „filozofi u srednjim stručnim školama“. Očigledno – filozofija je počela da smeta. Pitanje je kome i zbog čega je sada palo na pamet da lišava đake filozofije i filozofskog mišljenja? Šta je to što „bode oči“ i „tera nekoga“ da se osnov svih nauka potpuno potisne i isključi?

Mala gradska škola filozofije “Linkej“ Bor – Pokretač projekta je Ivan Vučković

Pored problema sa časovima i radnim mestima srednjoškolskih profesora filozofije još veći problem je taj što će buduće generacije, ostane li ovako, biti lišene opcije da shvate šta znači argumentovano misliti te, dakle, sagledavati jednu istu stvar kroz beskonačno mnogo uglova i načina. Ukoliko i najmanje poznajemo opštu kulturu – znamo da su najznačajniji umovi svoga vremena (matematičari, fizičari…) uvek ujedno bili i filozofi (npr. Pitagora, Dekart, Lajbnic, Njutn…) Setimo li se samo toga – jasno je da jedno društvo ne može da izrodi istinske intelektualce ukoliko ti isti nisu spremni da ono čime se bave sagledavanju šire i dublje.

Razgovarajući nedavno o ovom problemu i sa profesorom Čomskim kao i sa nekoliko kolega iz Beča – jasno je da se svi slažu u jednom – to su problemi našeg dvorišta i mi sami moramo da ih rešimo. Dakle, srednjoškolski profesori će morati da se ujedine u nameri da spasu ono što se spasiti može. U toj borbi – moraju se uključiti institut, SANU, mediji i svi filozofski fakulteti u zemlji.

Ivan Vučković / filozof

Ja već dugo radim na promociji filozofije i filozofskog mišljenja – u Boru gde sam rođen i gde živim i radim već godinu dana vodim malu gradsku filozofsku školu „Linkej“ za mlađe srednjoškolce i starije osnovce, pišem, držim javna predavanja i sl. Međutim, kao što je rečeno, ta se borba tiče svih nas. Danas još nije kasno – sutra će možda već biti…

Izvor / intervju.rs

1 Komentar

1 Komentar

  1. Biljana Gačanović

    26. juna 2020. u 11:30

    Svojevremeno sam predlagala izmenu plana i programa filosofije u srednjim stručnim školama u skladu sa oblašću. Kao što je logično da učenici srednjih medicinskih škola imaju program u kojem će se akcentovati pitanja iz oblasti etike, a aurhitektonske ona iz oblasti estetike, logično bi bilo da se učenicima elektrotehničkih škola planom predvidi upoznavanje sa problematikom logike, metodoligije i filoosfijom nauke.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Srbija

Na Vrh