Povežite se sa nama

intervju.rs

Haradinajevi krvavi hirurzi! Ovi doktori su kasapili Srbe i vadili im organe

Foto / Tanjug

Politika

Haradinajevi krvavi hirurzi! Ovi doktori su kasapili Srbe i vadili im organe

Turski hirurg Jusuf Sonmez i misteriozni Izraelac Moše Harel stoje iza krvavog projekta vađenje organa Srbima tokom 1999. i kasnijih godina na području Kosova i Metohije i Albanije, a njihovi najbliži saradnici u prljavom poduhvatu bili su Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i ostali lideri terorističkog OVK.

Doktor Sonmez je nadgledao zločine, ali je i sam kasapio Srbe u zloglasnoj Žutoj kući, dugo skrivanom objektu na severu Albanije, u kojem je tragično završio veliki broj Srba. Prema izjavama mnogih svedoka, od kojih je većina kasnije misteriozno stradala, na tom jezivom mestu završavali su kidnapovani Srbi koje je sa kućnog praga odvodio OVK i tamo ostajali bez organa. Ti organi su zatim dalje prosleđivani na crna tržišta.

Kratko u zatvoru

Monstruozna saradnja Sonmeza i Harela posle Žute kuće nastavljena je u klinici „Medikus“ kraj Prištine, zatvorenoj 2008, posle otkrivanja afere u koju su bili upleteni. Ova klinika pominje se i u izveštaju Saveta Evrope u kom se tvrdi da su pripadnici OVK 1999. trgovali organima srpskih zarobljenika.

Isto su radili i u Krajini

Malo je poznat podatak da je industrija smrti vezana za kidnapovane Srbe počela najpre u Republici Srpskoj Krajini. Tamo su otetim građanima srpske nacionalnosti vađeni organi za potrebe bogataša sa zapada i pojedinih petrolejskih monarhija. Potom je isti zločin nastavljen u BiH, a onda nastavljen na teritoriji Kosova i Metohije.

Prema rečima jednog zaštićenog svedoka-saradnika tužilaštva, Sonmez je učestvovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u Žutoj kući, dok je Harel bio mozak čitave mreže, koja je pronalazila davaoce i primaoce organa.

Evropska pravna misija na Kosovu (Euleks) u junu 2011. optužila je Sonmeza i Harela zbog umešanosti u trgovinu ljudskim organima na KiM. Sonmez je od tada više puta bio hapšen u Turskoj, ali je samo dva meseca proveo u zatvoru i puštan je nakon ispitivanja.

Harel je takođe hapšen nekoliko puta pod optužbom da je odgovoran što je u „Medikusu“ 2008. obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega davalaca iz siromašnih zemalja, kojima je za organe obećano i do 15.000 evra.

Iako je nazivan glavnim Tačijevim hirurgom, Sonmez je negirao da je ikada upoznao Tačija.

Šiptari prete Vučiću: Proći ćeš gore od Miloševića

Ministar pravde lažne države Kosovo izdao je saopštenje povodom naloga za hapšenje koje je izdala Srbija zbog ratnih zločina, na osnovu kojeg je priveden u Severnoj Makedoniji Tomor Morina.

Sve su znali

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović za Srpski telegraf kaže da je ključno pitanje morala pojedinih ljudi u međunarodnoj zajednici koji su sve vreme znali šta se radi sa otetim Srbima, a stalno sprečavali da sa tim izađu u javnost.

– Američki tužilac Klint Vilijamson ispred Unmika na prostoru KiM imao je kompletan pregled svega šta se dešavalo, najviše u zoni Dukađini, koja je bila pod kontrolom Haradinaja. Najviše Srba je oteto sa tog područja, odakle su transportovani na sever Albanije u delove oko Kukeša i Tropoje. Birani su mladi ljudi, pretežno muškarci od 25 do 35 godina. Uveren sam da međunarodni bogataši, skoro svaki od njih, u sebi imaju poneki srpski organ – ističe Čović.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv Haradinaja za zločine za koje mu se dosad nije sudilo. On dodaje da će postupak u slučaju trgovine organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi kako bi se tužilaštvu dostavio što čvršću dokazni materijal.

Izvor / republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh