Povežite se sa nama

intervju.rs

OTKRIVENA TAJNA ČUVANA 21 GODINU: Srbi na Kosovu ubili 200 američkih vojnika

Tanjug/AP

Srbija

OTKRIVENA TAJNA ČUVANA 21 GODINU: Srbi na Kosovu ubili 200 američkih vojnika

AUTOR: Biljana BOJIĆ

Posle 21 godine od završetka rata na Kosovu i Metohiji palo je priznanje Amerikanaca da su njihovi vojnici učestvovali i u kopnenoj invaziji na Srbiju i da su čak u tim borbama ginuli. Sumnju da se Srbi nisu branili i borili „prsa u prsa“ samo protiv terorista iz zločinačke OVK, već i tada najmoćnije vojne sile na planeti, otklonio je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

Sa druge strane, srpski general Vladimir Lazarević tvrdi da je na Kosmetu učestvovalo oko 500 američkih vojnika, a da se polovina njih “ u sanducima vratili“ u Sjedinjene države.

REŠENJE MITOVA

Kosnetovim priznanjem srušen je mit kako nisu bili spremni da u kopnenim borbama ginu u ratu za KiM, te da su se odlučili samo za NATO bombardovanje, odakle su izašli bez žrtava. Potvrdiće se vremenom da su učestovali i u bitkama na Košarama i Paštriku, uvereni su sagovornici Srpskog telegrafa koji otkrivaju da se polovina od skoro 500 američkih vojnika nije vratila u SAD.

Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Kosnet: Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila „velika Srbija“ ili „velika Albanija“

– Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila „velika Srbija“ ili „velika Albanija“ na Balkanu. Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multiversko i priče o „velikoj Albaniji“ ili „velikoj Srbiji“ na Balkanu bili bi predaja i neuspeh i nije odgovor na probleme zemalja i regiona – ispričao je Kosnet

Logistička i artiljerijska podrška

Rat na KiM, koji je trajao od 22. aprila 1996. godine, početkom NATO bombardovanja 24. marta 1999. ušao je u finalnu fazu

Karaule „Košare“ i „Goržup“ na planini Paštrik bile su ključne u kopnenoj odbrani tadašnje SRJ
Paštrik, posle propasti ofanizve na Košarama, postaje glavna meta albanskih separatista i mentora. Cilj je bio da tu razbiju VJ. Bitka na Paštriku – operacija „Strela“ trajala je od 26. maja do 10.juna 1999. kad je rat završen. Sve vreme rata Albanci su imali logističku i artiljerijsku podršku albanske armije, NATO i, kako se sada otkriva, vojske SAD.

General u penziji Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije VJ, kaže da je to samo vrh ledenog brega i da istina o ratu na KiM i ulozi američkih vojnika postaje sve prodornija.

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Srbija

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh