Povežite se sa nama

intervju.rs

ZORAN LILIĆ DOKRAJČIO SLOBU U HAGU: Evo kako je bivši predsednik SRJ pomogao haškom tužilaštvu!

Politika

ZORAN LILIĆ DOKRAJČIO SLOBU U HAGU: Evo kako je bivši predsednik SRJ pomogao haškom tužilaštvu!

Bivši predsednik SRJ Zoran Lilić zadao je najjači udarac Slobodanu Miloševiću kao svedok u procesu Haškog tribunala protiv bivšeg predsednika države otkriva KURIR.RS

FOTO: DADO ĐILAS

Lilić, koji je bio jedan od najbližih Miloševićevih saradnika, čak je pomogao haškom tužilaštvu da dođe do državnih dokumenata s oznakom tajnosti koji su naneli najveću štetu ekspredsedniku, otkrila je u svojim memoarima bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

Otkrila tajne srpskih političara iz devedesetih... Karla del Ponte

OTKRILA TAJNE SRPSKIH POLITIČARA IZ DEVEDESETIH… KARLA DEL PONTE FOTO: AP MARTIAL TREZZINI

– Lilićevo svedočenje, posebno tokom direktnog ispitivanja, bilo je „kvantni skok“ u carstvo ključnih dokaza. Ono najvažnije, ono što je najviše nanelo štete Miloševiću, bili su oni zapisnici Vrhovnog saveta odbrane (VSO) koje je Lilić izneo kao dokaz – otkrila je Del Ponteova u knjizi „Gospođa tužiteljka“.

Važnost zadržavanja tačke optužnice za genocid, Sarajevo i Srebrenicu postala je, kako je objasnila, svesna tokom sastanka s Lilićem u hotelu „Hajat“ u Beogradu.

– Lilić je bio oduševljen mogućnošću da svedoči, iako sam pitala koliko je to oduševljenje zaista iskreno. Hvalio je službenike tužilaštva – uključujući Džefrija Najsa (britanski tužilac koji je vodio postupak protiv Miloševića, prim. aut.) i njegove najbliže saradnike – ističući njihovu stručnost i pravičnost. Molio je zaštitu za sebe i svoju porodicu i tražio da o vremenu svog pojavljivanja pred Tribunalom bude obavešten barem 10 dana unapred – navela je u memoarima haška tužiteljka i dodala:

– U naknadnim razgovorima s osobljem Tužilaštva otkrio nam je da postoje zapisnici sa sastanka VSO. Radilo se o potencijalno dragocenim dokazima koji su obećavali otkrivanje povezanosti Beograda s događajima u Hrvatskoj i BiH.

Nekoliko nedelja posle tužilaštvo je uputilo Beogradu službeni zahtev za pristup tim dokumentima. Potom je Lilić jula 2002. odleteo u Hag.

FOTO: PROFIMEDIA

– Ali ne da bi se uselio u sudski pritvor pored Miloševića i ostalih već da bi postao najviše pozicionirana upućena osoba koja će da svedoči na Miloševićevom suđenju – navodi Del Ponteova i zaključuje da je Lilićevo svedočenje dokazalo je da je Milošević igrao dominantnu ulogu u VSO.

Lilić kaže da nije čitao memoare, niti ima želju, ali tvrdi da navodi nisu tačni.

– Ne znam o kakvoj šteti govori, sve analize posle mog privođenja i kasnijeg izlaska pred sud, po rečima advokata odbrane, ukazuju da je moje svedočenje bilo od izuzetne koristi za Jugoslaviju, pa i u interesu predsednika Miloševića! On me je lično zvao posle mog povratka iz Haga i zahvalio se na korektnom i istinitom svedočenju! Što se zapisnika sa sednica VSO tiče, od mene nisu dobili niti jedan jedini, niti je to bilo moguće! Tačno je da su ih imali sve, pa i više od toga, imali su čak i stenograme sa nekih sednica kojima je predsedavao Dobrica Ćosić. Sve je to dala tada aktuelna vlast DS i DSS, odnosno neko iz te vlasti. Nažalost, Srbija je imala tu nesreću da joj se desi takva vlast koja je i te kako odgovorna za tragično stanje u kojem se zemlja našla nakon njihove osmogodišnje vladavine.

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Advokat Toma Fila

KARLA BESOMUČNO LAŽE

Toma Fila, dugogodišnji Miloševićev advokat, tvrdi da nisu istinite tvrdnje da je Lilić naneo najviše štete Miloševiću:

– Karla del Ponte laže. Lilić na suđenju nije rekao ništa strašno. Govorio je istinu, koja nikog nije mogla da povredi. Drugo, zapisnici sa sednica VSO kasnije, u drugim procesima protiv Milutinovića, Šainovića, Pavkovića, nisu prihvaćeni. Ocenjeni su kao nebitni.

FOTO: DADO ĐILAS

Činjenice

VEZE S LIBIJOM

Predsednik Skupštine Srbije (januar-jun 1993)

Predsednik SRJ (jun 1993 – jun 1997)

Potpredsednik Savezne vlade SRJ (maj 1998 – avgust 1999)

Avgusta 1999. imenovan za savetnika predsednika SRJ Slobodana Miloševića za ekonomske odnose s inostranstvom. U to vreme bio i predsednika UO „Jugoimporta“ i predsednik Šahovskog saveza Jugoslavije

Godine 2000. izašao iz SPS i osnovao Srpsku socijaldemokratsku stranku, ali se potom vratio u SPS

Odrekao se penzije 2013, kako su pisali mediji, da bi mogao da prima platu u Jubmes banci kao predsednika UO

Bavi se privatnim biznisom, pisalo se da ima firmu koja se bavi zdravim biljem, odgojom i izvozom jagnjadi i ovaca u Libiju.

KURIR.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh