Mnogi ljudi su gojazni zbog toga što su neuhranjeni. Drugim rečima, jedemo hranu sa dosta praznih kalorija punu aditiva ali siromašnu mikro-nutritivnim supstancama (vitamini, minerali, enzimi…). Mozak oseća da mu fali neki mineral ili vitamin i proizvodi signal da moramo jesti više u nadi da ćemo uneti te supstance. Međutim, zbog lošeg načina ishrane u kojem preovlađuje industrijski proizvedena hrana i žitarice mi se nalazimo u začaranom krugu gojenja. Situacija je još gora kada znamo da unošenjem aditiva i drugih hemikalija ustvari trošimo naše zalihe vitamina i anti-oksidanasa što ostavlja plodnan teren za formiranje kancera.
Potrebno je izbaciti industrijski proizvedenu hranu, a istovremeno povećati unos prirodne hrane koja je bogata mikro-nutritivnim supstancama. Kod većine ljudi danas, ishrana je bazirana na žitaricama. Civilizacija počiva na kultivisanju žitarica. Ljudi su ovladali uzgajanjem žitarica u periodu od poslednjih par hiljada godina što je u evolutivnom smislu mili-sekund. Ljudska fiziologija se razvija nekoliko miliona godina i naš gastro sistem je minimalno adaptiran na upotrebu žitarica.
Žitarice su praktično vrsta trave i brane se raznim toksinima od životinja koje pasu. Sa druge strane, životinje koje pasu su se adaptirale razvojem posebnog gastro-intestinalnog sistema kako bi pobedile ove toksine. Međutim, čovek nije razvio ovakvu adaptaciju i kod svih ljudi postoji blaga intolerancija.
Svi imamo intoleranciju na žitarice, samo je uglavnom ne prepoznajemo. Danas lekari govore o intoleranciji kada neko ima probleme sa disanjem i alergijama, a ustvari većina ljudi ima probleme koje ne prepoznaje u obliku – nadutosti, otečenosti, lošeg spavanja, glavobolja, crvenilosti lica, bubuljice po leđima, tromosti. Kada vam doktor kaže “To vam je od stresa!” znajte da zapravo pojma nema šta vam je. Velika je verovatnoća da vam upravo žitarice prave problem.
Industrija hrane napravila je revoluciju od II svetskog rata u smislu da bukvalno 80 odsto hrane proizvodi iz žitarica. Ljudi nikada u svojoj istoriji nisu koristili žitarice u tolikom obimu u svojoj ishrani. Iz žitarica se prave brašna, testa, ulja, masti, pića pa i zaslađivači. Ta prevelika zastupljenost žitarica u ishrani je osnovni razlog mnogih zdravstvanih problema jer se blagi oblici intolerancije vremenom pretvaraju u autoimune bolesti.
U prošlosti su se žitarice pripremale i koristile na drugačiji način, natapanjem i fermentiranjem. Uglavnom se jela „žitna kaša“, a za hleb se koristilo fermentirano „kiselo testo“. Ovi procesi potapanja i fermentiranja uklanjaju toksine na koje smo intolerantni.
Industriski proizvedeno voće i povrće siromašno je mikro-nutritivnim supstancama zbog ispošćenog zemljišta i načina proizvodnje. Danas treba da pojedete 20 jabuka da bi dobili količinu nekih minerala za koje vam je ’70 godina trebala samo jedna jabuka.
Izbacite hleb koji se danas prodaje, testenine, pekarske proizvode, špagete, pice, gricklice, suncokretovo ulje, margarin, majonez i sve što sadrži bilo kakav trag žitarica. To su sve prazne kalorije. Umesto suncokretovog ulja i margarina pređite na mast, puter i maslinovo ulje. Bićete brži, odmorniji, zdraviji, a pritom ćete izgubiti nepotrebne kilograme koje ste dobili zahvaljujući žitaricama.
Tu je i problem sa pesticidima koji su uvek prisutni u voću i povrću kada se primenjuju. Naravno, reći će vam da je to „dozvoljena količina“ koja nije štetna za ljude, što je glupost koju svi ponavljaju kao papagaji i niko ne preispituje. Otkuda onda toliko kancera u ovoj generaciji?
Jednostavan način da zaobiđete industrijsku hranu je da ne kupujete ništa što je u kesici, teglici, pakovanju, tubi i konzervi. Sva hrana koja je upakovana ima problem sa rokom trajanja zbog skladištenja i čekanja na kupca, pa su zato dodati konzervansi. Pored toga poboljšavaju joj izgled i ukus veštačkim bojama, aditivima, solima, šećerom…
Izbacivanje industrijske hrane je prava detoksikacija jer je kupovna hrana puna aditiva, konzervansa, hemikalija, pesticida. Ove supstance u malim količinama nisu strašne, ali vaše telo koristi vitamine i anti-oksidanse da ih neutrališe u organizmu, pa onda vi imate manjak vitamina u organizmu što na kraju rezultira bolestima i kancerom. Ako vam je ishrana kao većini danas bazirana na žitaricama koje su u osnovi „prazne kalorije“, onda ne unosite dovoljno vitamina, vaše telo postaje zakiseljeno i eto bolesti.
Izvor: intervju.rs