Povežite se sa nama

Žene u crnom: Država i crkva nemaju prava da se mešaju u prava žena

Foto: Espreso.rs / Pavle Kunovčić

Vesti

Žene u crnom: Država i crkva nemaju prava da se mešaju u prava žena

Nevladina organizacija Žene u crnom izvela je danas ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu performans pod nazivom „Moje telo moja autonomija“ na kojem je istaknuto da „država i crkva nemaju prava da se mešaju u ljudska prava žena“, naročito u pravo žene na abortus.

„Situacija u Srbiji je krajnje nepovoljna za žene, a mi upozoravamo crkvu i državu da nemaju prava da se mešaju u odluke žena da li će radjati ili neće“, izjavila je Staša Zajović, jedna od osnivačica i koordinatora Žena u crnom.

Ona je kazala je da populaciona politika države „propaganda“ i da je inicijativa države da se poveća natalitet „kranje sramna i licemerna“.

„Da li se borba države protiv ‘bele kuge’ ogleda u isplaćivanju mizernih dečjih dodataka?“, upitala je Zajović.

Okupljeni aktivisti nosili su transparente na kojima je pisalo „Stop seksualnim zločinima“, „Stop mržnji prema ženama“, „Moje telo moja teritorija“, „Crkva slavi ratne zločince“, „Nećemo da radjamo za državu, crkvu, naciju, armiju“.

Aktivisti te nevladine organizacije izveli su performans ispred ulaza u Patrijaršiju u kojem su na pločnik bacali medicinske instrumente kojima se vrše abortusi i razvili transparent na kome je pisalo „Ovime su se vršili nelegalni abortusi“.

Medjunarodni dan borbe za reproduktivna prava i žensko zdravlje obeležava se 28. maja.

beta.rs

Nastavi da čitaš
Slične teme...
1 Komentar

1 Komentar

  1. Srbin

    9. juna 2019. u 13:29

    Ko je vas slagao pa vi na sve licite samo ne na zene…. Mrs iz srbije bando zapadna

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Na Vrh