Povežite se sa nama

intervju.rs

Zaoštravanje odnosa velikih sila: Tramp otvoreno napada Kinu zbog „kineskog veštačkog virusa“

Svet

Zaoštravanje odnosa velikih sila: Tramp otvoreno napada Kinu zbog „kineskog veštačkog virusa“

Za intervju.rs piše: Ivan Vučković

Na današnji dan, odnosno u noći osmog maja 1999. godine, nakon više od mesec dana intenzivnog bombardovanja Jugoslavije, izvršen je napad i na kinesku ambasadu u Beogradu. U tom napadu, setimo se, poginulo je troje kineskih državljana a više je ljudi bilo teže ili lakše povređeno. Pored ostalog, taj nemili događaj je, mnogi ne znaju ili su zaboravili, izazvao ne tako neznatne proteste u Kini protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Danas, vidimo, situacija se na ovom polju ponovo zaoštrava. Pre svega, predsednik Tramp otvoreno napada Kinu zbog „kineskog veštačkog virusa“ te zahteva da Kina snosi posledice zbog izbijanja svetske pandemije jer je, kako se navodi, virus morao biti zaustavljen još u početku te nije smeo da napusti Vuhan.

Naravno, Kina je preuzela određene kontramere dok je, ujedno, kategorički odbacila sve navode da je virus „ljudskog, laboratorijskog porekla“ . Štaviše, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Liđijan Žao je, u okviru kontranapada, izneo stav u kome se kaže da je, zapravo, Amerika stvorila virus te je uspela da ga „infiltrira u Vuhan“ kako bi diskreditovala Kinu sa kojom se danas ozbiljno globalno računa. Esencijalno pitanje dakle glasi „kakvi će biti odnosi Amerike i Kine nakon globalne pandemije korona virusa“? Korona je, izgleda, u (blagom) padu ali kako će „ono što o njoj ne znamo“ dalje uticati na „politiku velikih“ ostaje samo da pratimo. Preduslov za eventualnu stabilizaciju odnosa jeste nedvosmisleno ista pozicija svih ključnih virusologa o poreklu korone. Ipak, politika velikih svakako diktira i stav eksperata. Pratićemo…

Ivan Vučković (Bor, 17. april 1987) srpski je filozof, pesnik i esejista

Izvor / intervju.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Svet

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

 • Sport

  IDEMO NOLEEEE!!!!

  Autor

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković počinje borbu za odbranu trona. Da li će se posle pauze...

 • Društvo

  Sećanje na Zorana

  Autor

  Na današnji dan pre 19 godina u atentatu na parkingu Vlade Republike Srbije ubijen je prvi...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh