Povežite se sa nama

intervju.rs

Zaev izjednačuje makedonski i albanski jezik

Svet

Zaev izjednačuje makedonski i albanski jezik

AP photo/ Boris Grdanoski

Zaev izjednačuje makedonski i albanski jezik

Deo Tiranske platforme koji se odnosi na jezik, a na čemu su insistirali albanski lideri pri formiranju Vlade Zorana Zaeva u Makedoniji, ušao je u formalno razmatranje u ovoj susednoj zemlji.

Kako saznaje Sputnjik, u proceduru makedonskog Sobranja, najvišeg organa zakonodavne vlasti, stigao je predlog zakona koji bi trebalo da izjednači makedonski i albanski jezik.

Srpski lideri u Makedoniji ovakav pristup ocenjuju kao početak federalizacije države i  pokušaj stvaranja — dvonacionalne zemlje. Za Sputnjik najavljuju da će se političkim sredstvima boriti protiv ovakvog zakona.

„Dešava se nešto na šta smo upozoravali. Vlada Zorana Zaeva počela je da primenjuje Tiransku platformu na osnovu koje je i formirana. Ukoliko neko ne želi da se poštuje samo albanski jezik ili da se projektuje isključiva dvonacionalnost u zemlji, onda bi morao da izjednači sve jezike nacionalnih zajednica u Makedoniji i makedonskom društvu, pa da imamo zajednički odnos za sve i isti stav prema svima“, kaže za Sputnjik Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba u Makedoniji.

Izvor: rs.sputniknews.com

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Na Vrh