Povežite se sa nama

Vođa OVK naredio Oliverovo UBISTVO!

Politika

Vođa OVK naredio Oliverovo UBISTVO!

Vođa OVK naredio Oliverovo UBISTVO!

Nalog za ubistvo Olivera Ivanovića stigao je iz Prištine i iza njega stoji Kadri Veselji, šef parlamenta i bivši OVK zločinac, pokazuju prve indicije iz istrage nakon atentata u centru Severne Mitrovice.

Prema saznanjima iz obaveštajnih i bezbednosnih struktura do kojih je došao naš list, plan za destabilizaciju pokrajine skovan je uz učešće zapadnih službi, čiji su pripadnici u velikom broju prisutni na Kosovu. Ideja je bila da se jednim udarcem ostvari nekoliko mračnih ciljeva, a prema informacijama koje su juče preneli albanski mediji pozivajući se na tamošnje dobro upućene izvore, planirani su i novi zločini i napravljen je spisak viđenijih Srba koje treba likvidirati. Prema tim saznanjima, prvi na tom spisku iza Ivanovića je Bratislav Nikolić, predsednik opštine Štrpci.

KRVAVA ZAKLETVA

Slavko Nikić, dugogodišnji pripadnik srpskih obaveštajnih službi, koji je godinama radio na Kosovu, kaže da je prema informacijama koje je dobio sa terena ubeđen da je grupu ubica organizovao Kadri Veselji.

– Iz pouzdanih izvora znam da je Ivanović dva dana pre ubistva koje nosi prepoznatljiv šiptarski potpis likvidacije iz zasede upozoren da je na spisku za odstrel. Srbin iz Prištine blizak vrhu tamošnje vlasti lično je došao u Mitrovicu i savetovao Olivera da što pre napusti Kosovo. Bukvalno mu je preneo poruku da je pitanje dana kada će biti ubijen. Ipak, ovaj nije hteo da širi paniku, pre svega zbog porodice, uz reči da posle svega ne bi imao obraza da napusti pokrajinu i posle toga pogleda Srbima sa Kosova u oči – otkriva Nikić.

U priču našeg sagovornika uklapa se i tvrdnja Ivanovićevih prijatelja, koju je preneo ministar Rasim Ljajić nakon što se s njima čuo, da je Oliver u poslednjih nekoliko dana bio vidno zabrinut, da je bilo jasno da ga nešto ozbiljno muči, ali o tome nije hteo da govori.

Nikić tvrdi i da je Kadri Veselji pred kamerama dao zavet Albancima.

– Zakleo se svojim životom da će sprečiti rad Suda za zločine OVK, stvoriti kosovske oružane snage i staviti tačku na pregovore u Briselu da bi pod kontrolu stavili i srpski deo KiM. Akcija je koordinirana i deo je šireg plana o nastavku etničkog čišćenja Srba sa Kosova – zaključuje on.

U izjavi za Srpski telegraf i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun poručuje da odgovore ko je ubio Olivera treba pronaći na adresi Kadrija Veseljija i Vašingtona.

– Paraobaveštajna služba Šik, koju povezuju s Veseljijem, raspolaže informacijama ko stoji iza ubistva, ko su izvršioci, nalogodavci. Oni više godina pokušavaju destabilizaciju severa Kosova. Voleo bih da Vašington sada stavi na raspolaganje obaveštajne informacije na osnovu kojih je Stejt department napravio analizu i poslao upozorenje o mogućem terorističkom napadu još 10. januara. Takođe, voleo bih odgovor da li je pre mesec dana došla grupa profesionalnih pucača iz jedne evropske zemlje u Albaniju i šta se zbivalo posle toga – navodi Drecun, a na naše pitanje da objasni šta je pod tim tačno mislio, kratko je poručio: „Ovo je dovoljno za sada.“

ŠEŠELJ: STRANI PRSTI

Da su strani prsti umešani u atentat, siguran je lider radikala Vojislav Šešelj.

– Ubeđen sam da su stranci umešani. Nemoguće da američke tajne službe nisu znale šta se sprema jer to je profesionalno ubistvo, tu je bila potrebna logistika. Ubica nije bežao u pravcu Srbije, već u unutrašnjost Kosova – podvlači Šešelj.

On dodaje i da je moguće da Albanci stavljaju do znanja Zapadu: „Ubili smo prozapadnog političara, nastavićemo da ubijamo jednog po jednog Srbina dok ne ukinete Specijalni sud za OVK.“

S druge strane, kosovska policija saopštila je da je sve snage usmerila ka otkrivanju ubica. Kako se juče saznalo, zapaljena opel astra iz koje je, kako se sumnja, pucano na Ivanovića pripada zvanično Austrijancu srpskog porekla (70). Vlasnik vozila, međutim, više nije među živima, pa se spekuliše kako su i na koji način ubice došle do automobila.

Pravi gospodar Kosova

 • – Kadri Veselji nekada bio na čelu obaveštajne službe Šik, koja je nastala i delovala u okviru OVK i povezana je sa brojnim zločinima
 • – Šik je zvanično ugašen 2008, ali i dalje radi u senci i ima „paukovu mrežu“ saradnika po čitavom Kosovu, uključujući i sever
 • – Savet Evrope ga u izveštaju povezuje sa trgovinom ljudskim organima
 • – Sumnja se da je direktno organizovao, pa čak i likvidirao haške svedoke
 • – Kontroliše albansku mafiju na Kosovu
 • – Pod direktnom zaštitom zapadnih službi i ambasada na Kosovu

MUP uputio zahtev Euleksu i UnmikuMinistarstvo unutrašnjih poslova Srbije istog dana kada je ubijen Ivanović, a odmah nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražne radnje uputilo je Euleksu i Unmiku zahtev za učešće naših istražnih organa u istrazi. Direktor policije Vladimir Rebić razgovarao je sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju naših organa, kao i da našoj policiji odmah dostave sve raspoložive informacije o zločinu.- Insistiramo da Euleks u najkraćem mogućem roku uključi državne organe Srbije, što bi omogućilo da počinioci ovog teškog krivičnog dela budu što pre privedeni – naveo je Rebić.

Obaveštajci: Englezi prvi reagovali, slučajno ili…

Iskusni obaveštajci s pažnjom su pratili reakcije drugih država i stranih medija nakon atentata u Mitrovici. Kako su nam rekli sagovornici iz obaveštajnih struktura, zanimljivo je da su se u danu zločina u oba slučaja podudarile reakcije iz iste zemlje. Naime, prva (a dugo i jedina) država koja je zvanično reagovala bila je Velika Britanije, čije je ministarstvo inostranih poslova izdalo saopštenje o tragičnom događaju, konstatujući da je to „oblik nasilja koji bismo voleli da se iskoreni sa zapadnog Balkana“. S druge strane, nekako u isto vreme, britanski Gardijan je prvi od evropskih medija objavio opširnu analizu u kojoj se bavi mogućom pozadinom likvidacije, uz tvrdnju da ubistvo „može biti iskorišćeno u političke svrhe“.

Izvor: republika.rs

 

1 Komentar

1 Komentar

 1. Mile

  19. januara 2018. u 09:16

  U životu nisam pročitao veću gomilu gluposti. Kapa dole za maštovitost…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh