Povežite se sa nama

U kovčegu pogrešna pokojnica

U Fokusu

U kovčegu pogrešna pokojnica

Foto/internet

U kovčegu pogrešna pokojnica

Piše/B. Puzović

Umalo da Branka Bogdanović (67) umesto u Valjevu greškom bude sahranjena na groblju Lešće u glavnom gradu. Rodbina V. S. iz Beograda greškom identifikovala i preuzela telo preminule Valjevke.

Sahrana Branke Bogdanović (67) iz Valjeva kasnila je pet sati, jer je kovčeg sa telom pokojnice greškom transportovan u – Beograd! Njene ćerke za propust optužuju nadležne u mrtvačnici valjevske bolnice, iz koje se povodom ovog slučaja zvanično nisu oglašavali. Nezvanično, međutim, saznajemo, da je u Opštoj bolnici u Valjevu sprovedena kompletna procedura, ali je sve počelo kada je umesto V. S. iz Beograda njena rodbina, koja je došla po pokojnicu, greškom identifikovala i preuzela – Branku Bogdanović.

 Brankine ćerke, Mirjana i Biljana Bogdanović, kažu da je nakon prvog šoka, kada je njihova majka iznenada oko ponoći umrla u svojoj kući, ubrzo usledio drugi, kada su u mrtvačnici Opšte bolnice u Valjevu ustanovili da kovčega sa telom – nema!

– O svemu smo obavestile policiju, dobili smo uveravanja da će slučaj biti ispitan – kažu Mirjana i Biljana. – Lako je moglo da se dogodi da naša majka bude sahranjena u grob žene iz Beograda, ili da bude kremirana. Ko zna kakvi bi problemi tek tada nastali, odnosno na koji način bi bio rešen nestanak njenog tela. Niko iz valjevske bolnice nije našao za shodno da sa nama posle ovog nesvakidašnjeg, grubog propusta, kontaktira, objasni šta se dogodilo. Angažovale smo advokata, saznaćemo ko je kriv za ovakvu grešku, jer stres i tugu koju smo doživele, pamtićemo celoga života.

Vlasnik pogrebne radnje, koga su za sahranu majke angažovale Biljana i Ljiljana, saznao je da je kovčeg sa telom Branke Bogdanović nalazi na beogradskom groblju Lešće. Odmah je obavestio porodicu pokojne V. S. iz Beograda, a kada su podigli poklopac, bili su zaprepašćeni, jer je u kovčegu bila nepoznata žena.

DOKUMENT– Saznao sam da je radnik u mrtvačnici valjevske bolnice rođaka V. S., koji je došao po njen kovčeg, pitao da li je ona tu dopremljena iz kuće, ili sa bolničkog odeljenja – kaže Aleksić.
– Rođak preminule Beograđanke odgovorio je da je valjda dopremljena od kuće, nakon čega je preuzeo kovčeg u kom je u stvari bila Branka. Na telu pokojne V. S., međutim, bio je dokument sa njenim imenom i prezimenom, u kom je pisalo da je umrla na odeljenju neurologije. Uz pokojnike, koji umru u bolnici, sačinjava se takav dokument, ali ga nema za one koji preminu kod kuće.

– Preuzeo sam sanduk sa telom Branke Bogdanović, sa Lešća ga dovezao na valjevsko groblje, pa je sahranjena sa pet časova zakašnjenja – kaže Ivica Aleksić, iz pogrebne radnje u Valjevu i ističe da za 14 godina, koliko se tim poslom bavi, nije imao slučaj zamene pokojnika.

Policija je, saznajemo, slučaj prosledila Višem tužilaštvu na dalje postupanje, kako bi se utvrdilo da li u svemu ima elemenata krivičnog dela.

ZAMENE SE VEĆ DEŠAVALE

Pre tri godine, mladić iz Beograda koji je trebalo da bude sahranjen na Lešću greškom je odvezen i pokopan na groblju u Kruševcu. Posle 24 časa, kad je uočena greška, pokojnik je iskopan i sahranjen u Beogradu.

U glavnom gradu su sticajem okolnosti svojevremeno bile zamenjene i dve preminule starice. Jednom prilikom, opet u Beogradu, zamenili su pokojnu devojku od 20 i ženu od 60 godina! Preminuli iz Novog Sada sahranjen je u Bačkoj Palanci, a njegova porodica za to je saznala samo dva sata pre zakazane sahrane.

Zamena pokojnika lane se, zbog nekoliko sahrana u istom danu, dogodila i na groblju u Negotinu, a zabeleženo je da su se tokom 2012. u Novom Sadu dogodila čak tri slučaja zamene pokojnika.

Izvor/novosti.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh