Povežite se sa nama

intervju.rs

U BEOGRADU IZVLAČILA INFORMACIJE OD ŠPIJUNA PA IH SLALA RUSIMA: Srpkinja dvostruki agent u centru međunarodnog skandala!

Foto/profimedia

Vesti

U BEOGRADU IZVLAČILA INFORMACIJE OD ŠPIJUNA PA IH SLALA RUSIMA: Srpkinja dvostruki agent u centru međunarodnog skandala!

Šef belgijske kontraobaveštajne službe (ADIV) Klement Vandenbere osumnjičen je da je radio za Rusiju, piše danas EUObzerver.com, a taj list navodi da taj slučaj špijunaže predstavlja ozbiljan rizik za NATO i EU.

Belgijski list „De Morhen“ „začinio je“ ovu priču tvrdnjom da je Vanderbere, koji je 40 godina bio obaveštajac, optužen da je poverljive informacije predavao navodno jednoj Srpkinji, za koju se sumnja da je ruski agent.

Belgijski list je te tvrdnje izneo pozivajući se na „neimenovane izvore“ iz službe ADIV.

To, kako piše list, „proističe“ iz istrage belgijskog federalnog tužilaštva i nadležnog parlamentarnog odbora. Sumnja se da je Vanderbere uništio poverljiva dokumenta u rezaču papira, pisao je taj list. Dodaje se da mu je naloženo da ne napušta kuću do okončanja istrage, a njegova kancelarija je „zapečaćena“ krajem janauara.

Bugarski novinar Ivan Dikov u tekstu na sajtu Juropijennjuz izneo je tvrdnju da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. Vandenbore navodno Srbima omogućio pristup poverljivim informacijama.

Pomenuta Srpkinja je, kako piše Dikov, bila dvostruki ruski agent.

EUobzerver podseća da je nedavno nemački „Velt am zontag“ pisao, pozivajući se na interni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove, da u Briselu, gde je sedište institucija EU i NATO, deluje „oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna“.

Jedan od najviših zvaničnika belgijske obaveštajne zajednice optužen je da radi za Rusiju, što je posebno zabrinulo zvaničnike EU i NATO, čija se sedišta nalaze u Briselu.

Foto/profimedia

Major, Klemon Vandenbor šef belgijske vojnoobaveštajne službe ADIV, osumnjičen je da je prosleđivao jednoj ženi srpskog državljanstva za koju se veruje da je ruski agent, pokazala je istraga belgijskih tužilaca i komiteta za nadzor belgijskog parlamenta.

Kako piše list De Morhen, belgijski obaveštajni zvaničnici su nakon terorističkog napada 2015. godine stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije kako bi otkrili na koji način džihadisti dolaze u Evropu preko takozvane Balkanske rute.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. godine Vandenbor omogućio Srbima pristup tajnim podacima.

Međutim, istraga pokazuje da je neimenovana Srpkinja, koja je dobila pristup poverljivim podacima, zapravo dvostruki agent i da radi za Rusiju.

„Srbija koja lebdi između Istoka i Zapada je poznato leglo špijuna“, navodi list u tekstu od četvrtka.

Osim njega optužen je i jedan neimenovani major.

Ako se dokaže da su Vandenbor i major radio za Rusiju, slučaj bi nalikovao na onaj Hermana Sima, zvaničnika estonskog ministarstva odbrane, koji je osuđen zbog špijunaže za Rusiju u Talinu 2009. godine.

Vandenbor, šef kontraobaveštajnog odeljenja, takođe je dobio zabranu pristupa, nakon što je optužen za ilegalno uništavanje osetljivih dokumenata i lošeg upravljanja, dodao je „De Morgen“.

On je navodno negirao sve optužbe.

Ovaj izveštaj usledio je nakon što je Evrospka unija procenila da „oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna“ funkcioniše iz svojih ambasada i misija u Briselu.

kurir.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh