Povežite se sa nama

Trifunović: „Jezivo zvuči kada Vlade Divac kaže da ne želi da ima ništa sa Srbijom“

Foto: Dado Đilas

Politika

Trifunović: „Jezivo zvuči kada Vlade Divac kaže da ne želi da ima ništa sa Srbijom“

Vlade Divac više ne želi da ima nikakve veze sa Srbijom!

Autor: Uroš Marjanović

Da, zvuči šokantno, ali to je javnosti na neki način saopštio srpski glumac Sergej Trifunović koji je u prethodnom periodu boravio u Sakramentu, gde se družio sa bivšim proslavljenim košarkašima Divcem i Peđom Stojakovićem, ali i sa sadašnjom zvezdom Kingsa, Bogdanom Bogdanovićem.

– Moram vam reći da jezivo zvuči rečenica: „Ne želim da imam ništa sa Srbijom“, kada je izgovori jedan Vlade Divac – napisao je Trifunović na svom Tviter profilu.

Malo je reći da Vlade Divac spada u jednu od najvećih ikona srpskog sporta u njegovoj istoriji i da zaista ukoliko je u nekom privatnom razgovoru rekao neku ovakvu rečenicu, zaista ne zvuči nimalo ni dobro, ni lepo, a samo govori o tome u čemu i gde se nalazi njegova rodna zemlja.

A ne zaboravimo da je Divac, bio možda i jedan od retkih koji je svuda uvek isticao svoje srpsko poreklo, bio pionir ne samo srpske, nego i evropske košarke u NBA i pronosio njenu slavu, ali i poništavao užasne stereotipe o Srbima u ono najgore vreme, tokom 90-tih godina, kada nas je maltene čitav svet smatrao zlikovcima.

Vlade Divac u finalu Svetskog prvenstva 2002. godine

Vlade Divac u finalu Svetskog prvenstva 2002. godinefoto: Profimedia

Ali ni to nije sve, ne zaboravimo da Divac nije bio jedan od onih „patriota iz inostranstva“, odnosno onih koji iz daleka pričaju sjajno o Srbiji, ali nemaju nameru da dođu ovde.

Ne, on je i za vreme igračke karijere, a posebno posle nje, pokušavao na različite načine da učestvuje kako u razdvoju ovdašnjeg sporta, tako i u razvoju same privrede.

Vlade Divac je preko svoje humanitarne organizacije pomagao ugroženima

Vlade Divac je preko svoje humanitarne organizacije pomagao ugroženima

Razloge za to, ali za ovu rečenicu koju je saopštio Sergeju Trifunoviću, verovatno najpre treba tražiti u tome, što je bez obzira na ono njegove sportske zasluge, ali potom i na sve što je radio ovde, ipak često bio na udaru raznih ljudi iz različitih sfera, pa i medija.

Napadali su ga mnogi, pričali i pisali o tome da postoje brojne afere, napadan je i sa sportske strane dok je bio predsednik Olimpijskog komiteta, ali i zbog onih privatnih poslova kojima se bavio.

Vlade Divac je bio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

Vlade Divac je bio predsednik Olimpijskog komiteta Srbijefoto: Dado Đilas

Na meti se našla i njegova porodica u jednom momentu i moguće je da mu je sve jednostavno prekipelo u jednom momentu i da je zato doneo neke radikalne odluke.

Ali bilo ovo, istina ili ne, dovesti u situaciju da jedan Vlade Divac zaista razmišlja na taj način, natera nas sve da se zamislimo i zapitamo o nekim stvarima.

NEKE OD MEDALJA, USPEHA i PRIZNANJA VLADA DIVCA:

Svetska prvenstva: 2 zlata i jedna bronza sa reprezentacijom Jugoslavije

Evropska prvenstva: 3 zlata i 2 bronze sa reprezentacijom Jugoslavije

Olimpijske igre: 2 srebra sa reprezentacijom Jugoslavije

Partizan: šampion Jugoslavije, osvajač Kupa Jugoslavije, osvajač Kupa Radivoja Koraća i 3. mesto na fajnal-foru Evrolige

Najbolji košarkaš Evrope 1989. godine

NBA: Prva petorka rukija, prvi učesnik Ol stara iz Evrope, jedan od tek četvorice evropskih igrača čiji je dres povučen od strane NBA kluba.

ESPRESO.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh