Povežite se sa nama

intervju.rs

Intuicija je iznad znanja

U Fokusu

Intuicija je iznad znanja

Foto/internet

Intuicija je iznad znanja

„Intuicija je nešto neobjašnjivo, nešto čime osećamo i naslućujemo istinu. Intuicija je nešto što je iznad znanja. Mislim da su sva velika otkrića dela intuicije”, govorio je genije.

 • “U mom radu, prvo intuitivno dobijem „osećaj” da postoji rešenje nekog problema. Ovaj osećaj mi mnogo znači, jer kada ga dobijem, ja uvek do kraja uspem da rešim problem. Verovetno je on indikacija da je podsvest marljivo na putu, ili je već pronašla rešenje. Onda ja uopšteno razmišljam o problemu, ne koncentrišući se posebno na bilo koju tačku. Intuicija je nešto neobjašnjivo, nešto čime osećamo i naslućujemo istinu. Intuicija je nešto što je iznad znanja. Mislim da su sva velika otkrića dela intuicije”, govorio je genije.

Intuicija Nikole Tesle bila je najvišeg reda, govorio je kako intuicija nadilazi znanje, te da nas tamo gde ne mogu dopreti naša čula, može odvesti naš duh.

 • “S vremena na vreme, u retkim intervalima, veliki duh otkrića silazi na Zemlju da saopšti neku tajnu koja treba da unapredi čovečanstvo. Bira najbolje pripremljenog, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uho. Dragoceno saznanje dolazi kao bljesak svetlosti. Kad shvati skriveno značenje, srećni izabranik vidi čudesnu promenu: pred njegovim ushićenim očima je jedan novi svet, jedva da naslućuje sličnost sa starim. To nije prolazna iluzija, puka igra njegove razigrane mašte ili fantom od izmaglice koja će se razići. Čuda koja vidi, koliko god da izgledaju udaljena, ostaće ovde. On to zna, nema senke sumnje u njegovom umu, svakim delićem svog tela on oseća: to je Velika ideja.”

Tesla koji se odrekao ogromnog materijalnog bogatstva, govorio je da mu ničija pomoć ne treba te da najbolje radi u borbi – čim teže – to bolje! Bio je posvećen nauci, govorio je da sveća ne može da gori s oba kraja, te se nije ženio. Pritom je i dodao da ne možete nabrojati mnogo izuma oženjenih ljudi.

O svojoj mentalnoj moći govorio je da je dar od Boga:

 • “Dar mentalne moći dolazi od Boga, uzvišenog bića, i ako se koncentrišemo na tu istinu, počinjemo da živimo u skladu sa tom moći. Majka me je učila da tražim istinu u Bibliji.“

 

Izvor: intervju.rs

1 Komentar

1 Komentar

 1. miha bukovac

  10. septembra 2017. u 02:11

  DEFINICIJA INTELIGENCIJE, INTUICIJE, I INSTIKTA!
  Da li u tome razlike ima?
  – Il’ je to nešto sasvim isto?
  Teško je na takvo odgovoriti pitanje
  – a da ono bude jasno i čisto!
  Inteligencija je „veličina table“ – na kojoj „se piše“!
  Ti „zapisi“ ostaju i ne brišu se više!
  A instijt je „pamćenje“ što genetika nosi
  novu informaciju „prepozna“ i tako se odnosi!
  Intuicija je sećanje na lično iskustvo
  a „genetski zapis“ mu daje samo preimućstvo.
  Tako dolazimo do zaključka čisto
  da su sva ta tri pojma – svi približno isto!
  Na „tabli“ (mozgu) se zapisuju utisci i brojevi
  iz toga se (dedukcijom) izvode zakonitosti u pojavi
  to bi mogla biti esencija definicije inteligencije
  i ta „tabla“ kod ljudi je (relativno) ista
  za to je ova definicija – u potpunosti čista!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh