Povežite se sa nama

intervju.rs

TAJNA OTKRIVENA POSLE 30 GODINA: „Delije“ otele unuka Tuđmanu da bi Arkan bio pušten na slobodu

Srbija

TAJNA OTKRIVENA POSLE 30 GODINA: „Delije“ otele unuka Tuđmanu da bi Arkan bio pušten na slobodu

Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, lično je naložio da se Željko Ražnatović, komandant Srpske dobrovoljačke garde i vođa navijača Crvene zvezde, pusti na slobodu iz zloglasnog zatvora Remetinec.

Arkan je u novembru 1990. sa arsenalom oružja uhapšen u Dvoru na Uni. Tuđman je bio primoran da poklekne jer su Ražnatovićevi saborci (sa tribina, a kasnije i ratišta) smislili plan da otimaju članove njegove najuže porodice koji su živeli u Srbiji kako bi zauzvrat komandanta izvukli iz hrvatskog kazamata, otkriva Srpski telegraf.

– Arkanovi momci, kada su čuli da je komandant uhapšen, smislili su operaciju kako da ga izvuku iz zatvora. Postojala je ideja da se kidnapuje Tuđmanova ćerka Nevenka, koja je bila udata za Srbina i živela u Zemunu. Znalo se da je ona slaba tačka hrvatskog lidera, iako nisu imali harmoničan odnos jer nikad nije mogao da joj oprosti brak sa Srbinom. Na kraju su njegovi prijatelji, može biti i uz podršku državne bezbednosti, zapravo, oteli Tuđmanovog unuka Nevenkinog sina Dejana Košutića – priča izvor Srpskog telegrafa dobro upućen u tadašnja dešavanja.

Kako dalje navodi naš sagovornik, to što su mu unuka oteli i odveli na Frušku goru, gde su ga držali na nepoznatoj lokaciji, bilo je još ubitačnije za Tuđmana i tako su ga ucenili. Poslali su svojim kanalima i kanalima tadašnje službe poruku da se izvrši razmena – on da naredi puštanje Arkana, pa će mu oni osloboditi unuka. Operacija je uspešno završena i Ražnatovića su ekspresno oslobodili 14. juna 1991. godine.

– Samo je četiri-pet svedoka živo, a među njima je i šef te operacije, inače poznati srpski biznismen (ime poznato redakciji) – otkriva naš sagovornik.

Milomir Marić, glavni urednik televizije Hepi, potvrđuje da se u Beogradu u to vreme govorkalo da su Hrvati pod pritiskom oslobodili Ražnatovića.

– To je bila priča tih godina, govorilo se da je Arkan iz zatvora pušten pošto su iz ljudi iz njegovog okruženja organizovali otmicu Tuđmanove ćerke Nevenke i(li) unuka Dejana – priča za Srpski telegraf Marić.

Bivši operativac DB Božidar Spasić takođe ima slične informacije:

– Obavestili smo Josipa Perkovića, hrvatskog obaveštajca, i Zdravka Zdravka Mustača, bivšeg šefa jugoslovenske tajne službe, koji su tada bili visoko u Franjinoj strukturi, da odu kod Tuđmana i objasne poziciju, da neće biti dobro ako ga zadrže. Da objasne da bi bilo poželjno da oslobode Arkana, kako se stvari ne bi zakomplikovale, Ražnatovićevo okruženje bi se svetilo, došlo bi do otmica. Na tome se, koliko znam, završilo.

Tužilac Ante Nobilo: Arkan pušten na intervenciju Tuđmana

Hrvatski tužilac Ante Nobilo, koji je podigao optužnicu protiv Ražnatovića, smatra da je on pušten zbog intervencije Tuđmana.

– Prema mom mišljenju, to je bila intervencija iz ureda predsednika države Tuđmana – izjavio je on pre oko godinu dana (u emisiji „Ćirilica“, autora Milomira Marića).

Upitan da li je tačna priča da je policija uhapsila u Beogradu Tuđmanovu ćerku Nevenku ili nekog drugog člana porodice, Nobilo je kazao:

– Kao tužilac nemam potvrde, ali se pričalo da na Fruškoj gori neko drži Nevenku. Ali sve su to bile glasine. Ja znam da sam kao tužilac tražio pritvor i da, ako ode u Beograd, mi ga ne možemo dobiti natrag. I znam da je sudija, koji je bio pošten, doneo odluku koja nije u skladu sa zakonom. I znam da sam video Tuđmanovog savetnika za nacionalnu bezbednost kada je bilo većanje u sudu. Iz toga zaključujem da je intervencija bila s vrha.

Tuđmanova mezimica udala se za Srbina

Nevenka Tuđman, mezimica hrvatskog predsednika, zabila mu je, kako se prepričavalo, kad se tome najmanje nadao, nož u leđa, udavši se, uoči mature, za Srbina iz Zemuna Stevana Košutića, sina jugoslovenskog diplomate Siniše Košutića. Otišla je od kuće i nastavila život u Srbiji. Imala je tada nepunih 18 godina. Za Tuđmana je to bio pravi šok.

– Nevenku je, za razliku od svojih sinova, obožavao. Po kazivanjima rođaka i nekih prijatelja, Tuđman možda čak i godinama nije hteo razgovarati s Nevenkom – navodili su mediji.

Činjenice, hapšenje Arkana

– Srpska dobrovoljačka garda formirana je 11. oktobra 1990.

– u noći između 28. i 29. novembra 1990. Ražnatović je uhapšen u Dvoru na Uni, po povratku iz Knina

– s njim uhapšeni i Dušan Bandić, Zoran Stevanović i Dušan Carić

– kod uhapšenih pronađena veća količina oružja (automat hekler i koh, pištolj, revolver, bombe, municija…)

– prebačeni su u Zagreb, u zatvor u Remetincu, a postupak protiv njih pokrenut pred sudom u Sisku

– u zatvoru je imao posebne uslove – TV i dozvoljene posete porodice, rodbine

– optužnicu podigao Anto Nobilo, zamenik okružnog javnog tužioca Zagreba

– presuda je izrečena 14. juna, kad su pušteni iz zatvora u Remetincu

– istog dana, oko podneva, pet luksuznih limuzina sa oko dvadesetak prijatelja sačekalo ga je ispred zatvora

– specijalna kolona odjurila je ka aerodromu Pleso, gde ih je čekao avion s upaljenim motorom

Izvor / republika.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Srbija

 • Sport

  DOBRA ODLUKA ILI NE??????

  Autor

  Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, je odlukom da iz tima izostavi dugogodišnjeg kapitena Miloša Teodosića izazvao...

 • Društvo

  Roming-stari problem na putovanjima

  Autor

  Iako je 1. jula prošle godine roming za Severnu Makedoniju, Albaniju, BiH i Crnu Goru ukinut...

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh