Povežite se sa nama

Šarčević: Ponudio sam ostavku, nije ovo Hag da postoji komandna odgovornost

Foto / Zoran Žestić / Tanjug

Vesti

Šarčević: Ponudio sam ostavku, nije ovo Hag da postoji komandna odgovornost

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je večeras da je svojim „šefovima“ ponudio ostavku na tu funkciju posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature ali i dodao da „nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost“.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je rekao da su tri žene učestvovale u lancu u kom je po njegovim rečima, „iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima“.

„Izvinjavam se svim đacima i roditeljima ali i mom timu. Imamo scenario za ove stvari, sutra i prekosutra ću dati rezervne varijante testova“, rekao je Šarčević.

On je naveo da je projekat mature kako se radi u poslednjih osam godina „sam po sebi rizičan“ ali i dodao da se „pravila igre ne mogu menjati tokom same igre“.

„Uvek se ovakva situacija dramatizuje a mi smo sprečili lavinu loših događaja“, dodao je Šarčević.

Policija i BIA istražuju slučaj provaljenih testova, a prema rečima ministra Šarčevića, istraga je sužena na 15 škola u „nekih pet gradova“, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl.

Foto/Kurir.rs/Dragana Udovičić

„Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA“, rekao je Šarčević.

On je potvrdio pisanje medija da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ „Ilija Birčanin“, koja je došla u posed testa iz matematike koji je „procureo“ u javnost.

Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podnelo je danas zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja u vezi sa polaganjem testova iz matematike koji su jutros otkazani.

Zahtev je podnet Upravi kriminalističke policije kako bi se istražile sve okolnosti slučaja, rekla je portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš.

Podsetimo, predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom današnjeg protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, kada ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Doneta je bila odluka da se mala matura poništi, a da đaci pri upisu rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

beta.ra i danas.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Tagovi

Na Vrh