Povežite se sa nama

intervju.rs

SAD, Britanija i Francuska pokrenule vazdušne napade na Siriju

Svet

SAD, Britanija i Francuska pokrenule vazdušne napade na Siriju

Pentagon je saopštio da su mete Damask i dve lokacije u blizini Homsa, javlja BBC.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje.

„Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja“.

Američki razarač „Vinston Čerčil“, koji može da nosi do 90 raketa „tomahavk“, ušao je noćas u Mediteran, što je njegova zona operacija.

Stejt Department je noćas saopštio da SAD imaju dokaz „veoma visokog nivoa uverljivosti“ da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još uvek radi na identifikovanju mešavine hemikalija koje su upotrebljene u napadu.

Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema.

SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju „u jednom udaru“, za koji je Pentagon kazao da je usledio nakon potpuno uverljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gadjala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

Ministarka je to rekla nekoliko sati nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron naložio vojnu intervenciju u Siriji, zajedno sa SAD i Britanijom, u napadu na arsenal hemijskog oružja sirijske vlade, prenosi Rojters.

„Ne želimo sukob i odbijamo bilo kakvu logiku eskalacije, i to je razlog što smo, sa svojim saveznicima, obezbedili da Rusi budu unapred obavešteni“, rekla je Parli novinarima u kratkoj izjavi, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanom.
Sirijski mediji: Uništena zgrada naučnog centra, troje ranjeno

U vazdušnim napadima SAD na Siriju povređeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili su jutro sirijski mediji.

Sirijski državni mediji izvestili su da su udari koje predvode SAD prouzrokovali materijalnu štetu samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska.

U napadu je uništena zgrada u okviru koje su centar za obuku i studije i laboratorije, javila je sirijska državna tv, prenosi Rojters.

„Rakete koje su ciljale vojne položaje u Homsu su sprečene i skrenute sa putanje i ranile su tri civila“, javila je državna agencija SANA.
Moskva: Nijedna raketa nije pogodila zone ruske odbrane.

Nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa kada su se približavale iljevima.

„Nijedna od raketa koje su ispalili SAD i njihovi saveznici nije ušla u zone ruske protivvazdušne odbrane oko Tartusa i Hmejmima“, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija dodaje da je raketni udar izveden na sirijske vojne i civilne infrastrukture, a da su napad izveli američki avioni i brodovi u saradnji sa britanskim i francuskim vazdušnim snagama.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je ispaljeno više od 100 raketa, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa ispaljenih na Siriju kada su se približile ciljevima.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Na Vrh