Povežite se sa nama

intervju.rs

Rasprodaja SRBA u delovima

Kolumne

Rasprodaja SRBA u delovima

Rasprodaja SRBA u delovima

Piše/Sima Redžepović
Kada nastupi smrt, odnosno, kada prestanu otkucaji srca, za 2 – 3 minuta će nastupiti koagulacija (zgrušavanje) krvi u svim organima i tkivima. Kada se krv zgruša u kapilarnim krvnim sudovima organa, taj organ postaje potpuno neupotrebljiv, uključujući i transplantaciju. Šta to konkretno znači?
Čovek mora biti živ, da bi njegovi organi bili transplantirani. Pre nego što se pristupi transplantaciji, pacijentu se mora venski ubrizgati, za života – dakle, visoka doza heparina, koji će sprečiti zgrušavanje krvi u krvnim sudovima organa i tkiva za transplantaciju.
Postoji jedno stanje koje medicina smatra legitimnim za transplantaciju. To stanje se zove stanje moždane smrti. Konkretno, ako su se kod pacijenta izgubili refleks zenice (na svetlo) i tzv. kornealni refleks, a srce i dalje radi, dok pluća rade uz pomoć aparata, to stanje znači da pacijent sada „vegetira“ kao biljka i da nikada više neće biti svestan. E u tom stanju je, sa medicinskog aspekta, legitimno uzeti organ i transplantirati ga nekom adekvatnom primaocu.
 Gde je onda problem? Problem je u tome što još od žute kuće, Srbijom špartaju trgovci decom i organima. Decenijama unazad, deca se otimaju iz srpskih porodilišta i nijedan slučaj otmice nije rešen. Da li možemo imati poverenje u zdravstveni sistem koji se već bavi najokrutnijom vrstom kriminala?
Da li možemo imati poverenje u pravni sistem koji je ubistva i privredni kriminal pravdao tetkama iz Kanade, falsifikovanjem lične karte, natrčavanjem Andree Bojanić na BMW X6, pijanog sina Željka Mitrovića itd?
NE! U ovaj pravni i zdravstveni sistem se ne može verovati, jer je duboko kriminalizovan i sasvim sigurno će zloupotrebiti ljudske emocije i humanost za nelegalni profit!

1 Komentar

1 Komentar

  1. Sale

    21. jula 2018. u 14:57

    Al će da pljuštu pare.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kolumne

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh