Povežite se sa nama

intervju.rs

PROVOKACIJA: Tači šalje špijune na sever Kosmeta

Politika

PROVOKACIJA: Tači šalje špijune na sever Kosmeta

PROVOKACIJA: Tači šalje špijune na sever Kosmeta

Provokacija: Kosovske vlasti, predvođene Hašimom Tačijem, uveliko rade na tome da među Srbe na KiM infiltriraju pripadnike svojih tajnih službi, što može dovesti do novih sukoba, ocenjuju analitičari.

Pišu:  I. Kljajić – B. Karović

 Kosovske vlasti predvođene Hašimom Tačijem odlučne su u nameri da preuzmu kontrolu nad severom Kosova, gde pretežno žive Srbi, i to tako što bi tamo, pod izgovorom da žele da suzbiju kriminal, poslale svoje špijune iz bezbednosnih službi! To bi, međutim, vrlo lako moglo da dovede do dramatičnih sukoba, upozoravaju sagovornici Kurira.

Besim Hoti iz kosovske policije

DINAMIČNO PRIKUPLJANJE DOKAZA O UBISTVU

O istrazi ubistva Olivera Ivanovića zasad se zvanično zna samo da radna grupa, koju je formirala vlada Kosova uz odobrenje javnog tužioca Kosova, „dinamično radi na prikupljanju dokaza“. To je medijima izjavio Besim Hoti, zamenik KPS u Severnoj Mitrovici, napominjući da nema novih informacija, koje će, kad dođe vreme, javnosti saopštiti pomenuta radna grupa i javni tužilac Šućri Sulja. Istragu, na insistiranje Prištine, SAD i Brisela, vode kosovske vlasti od 16. januara, kad je Ivanović ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Naime, prištinski dnevnik Koha ditore objavio je juče da su članovi odbora skupštine Kosova za nadzor nad obaveštajnom agencijom (AKI) „pozvali službe bezbednosti da razbiju kriminalne bande na severu Kosova“.

– Poslanici su na zatvorenoj sednici, na kojoj ih je direktor AKI Driton Gaši obavestio o bezbednosnoj situaciji posle ubistva Olivera Ivanovića, tražili pojačano delovanje bezbednosnih službi na severu Kosova – navodi se i dodaje da je predsednica pomenutog odbora Donika Kadaj Bujupi ipak istakla da su bez osnova tvrdnje o mogućim nemirima na severu KiM.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže da bi Albanci mogli da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića da zauzmu sever Kosova.

– Oni koji su naručili ubistvo mogli bi da iskoriste novonastalu situaciju, pa da ubace specijalne jedinice na sever Kosova pod izgovorom da tamo caruje kriminal, a da ga kao nema južno od Ibra i da kao Tači i Haradinaj nisu kriminalci. To je mogući plan Albanaca, ali je to i akcija koja je izuzetno rizična i koja bi bila praktično objava rata srpskom narodu i državi Srbiji – navodi Drecun.

I Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ocenjuje da su ovo pokušaji albanskih političara na Kosovu da iskoriste ubistvo Ivanovića kao argument da se na severu južne srpske pokrajine dešavaju takvi zločini zato što oni nemaju punu kontrolu nad tim delom teritorije.

– Sever Kosova je specifičan i kao takav je deo briselskih pregovora. I niko ništa ne može uraditi jednostrano ako se ne žele novi sukobi i rat – objašnjava Dragaš. Međutim, on dodaje da bi eventualni ulazak specijalne albanske jedinice ROSU na sever Kosova definitivno vodio novim sukobima koji mogu imati nesagledive posledice.

Pre nekoliko dana je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da su neki mislili da je sad bila prilika, posle Ivanovićevog ubistva, da raščiste sa severom Kosova, odnosno da izvrše tihu okupaciju severa KiM i da uđu s jedinicama ROSU:

– Njihov cilj, onih koji su stvarali takozvanu republiku Kosovo, nesumnjivo jeste da uđu na sever po svaku cenu i na svaki način jer time prestaje svaki razlog za bilo kakve razgovore o bilo čemu.

Drecun o sudu za zločine OVK

PRIŠTINA ZASTRAŠUJE SVEDOKE

Drecun smatra da su pretnje iz Prištine, da će prva hapšenja po optužnicama Specijalnog suda za zločine OVK ponovo aktivirati tu terorističku organizaciju, prevashodno usmerene ka mogućim svedocima, ponajviše albanske nacionalnosti.

– Cilj je da se oni zastraše, da im se stavi do znanja da će se svašta dešavati na KiM, da će biti destabilizacije, da su moguće čak i likvidacije svedoka – kaže Drecun i ističe da je Srbija predala kompletnu dokumentaciju sa dokazima o organizacionoj strukturi OVK.

KURIR.RS

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh