Povežite se sa nama

intervju.rs

Proveli radni vek u Skupštini, sad moraju na Biro rada

Foto: Nova.rs

Politika

Proveli radni vek u Skupštini, sad moraju na Biro rada

Pišu: Nataša Latković, Daniela Ilić Krasić

Nakon što su godine proveli u skupštinskoj klupi, političari poput Zorana Živkovića, Gordane Čomić, Balše Božovića, Nataše Mićić i Nenada Konstantinovića, nakon loših izbornih rezultata i bojkota izgubiće stalna primanja. Neki od njih najavili su političku penziju, drugi ne odustaju od bavljenja politikom, ali i jedne i druge vezuje jedna stvar – moraće da nađu posao.

Lider Nove stranke Zoran Živković neprekidno je poslanik u Skupštini Srbije poslednjih šest godina. Budući da njegova stranka nije prešla cenzus, neće biti poslanik u budućem skupštinskom sazivu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On navodi da je privatnik od 1986. godine, te da je duže bio van poltike, nego u politici, kao i da mu je ostalo još četiri – pet godina do penzije. On kaže da ne zna šta će tačno sada raditi.

“Ne sekiram se. Naći ću nešto što je interesantno i od čega može da se živi”, kaže on za Nova.rs

On dodaje da mu je prvi posao bila prodaja računara, da se bavio medicinskim materijalima, kao i da je 2004. godine bio savetnik raznih privatnih investitora.

“Posle toga sam radio uvoz vina iz Argentine, a potom sadio vinograde. To sam morao da napustim zbog političkih pritisaka”, ističe Živković.

Balša Božović iz parlamenta odlazi posle osam godina. On kaže da zajedno sa prijateljima i saborcima osniva regionalnu akademijura razvoj demokratije, te da će se u njoj naći bivši, sadašnji (jedan iz Makedonije) i budući ministri i poslanici iz celog regiona. Iz Srbije, među njima, biće Aleksandra Jerkov, Maja Videnović i Jadranka Jovišić.

Balša Božović Foto:TANJUG/RADE PRELIĆ

“Bavićemo se održivim razvojem, razvojem demokratije, približavanjem Srbije EU… Ovo nije moj kraj u politici. Politikom se bavim iz uverenja, ne iz koristi”, navodi Božović za naš portal.

Posle 20 godina u poslaničkim klupama neće biti ni Gordane Čomić, bivše funkcionerke DS-a. Ona kaže i da će se ubuduće baviti istim stvarima.

“Baviću se privatnom odgovornošću, pravima žena, boriću se za vojvodinu, za slobdou medija, demokratiju… Ako znam da je zakon loš, uvek se javnosti može predočiti amandman. Ako je pritisak na medije neizdrživ, izneću stav o tome”, ističe Čomić za Nova.rs

Upitana da li će negde da se zaposli, ona kaže da za sada neće.

“Otom, potom”, dodaje Čomić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nataša Mićić ima više od deceniju i po poslaničkog “staža”. Sada se, kaže, vraća svojoj profesiji.

“Poslanik sam bila 16 godina. Verovatno ću sada da se vratim advokaturi. To sam i ranije radila. Ili advokatura ili nešto u nevladinom sektoru. Ali verovatnija je advokatura”, rekla je Nataša Mićić za Nova.rs.

U skupštinskim klupama neće biti ni Nenada Konstantinovića, koji je ukupno osam godina proveo u republičkom parlamentu. On je prvo bio poslanik DS-a, potom je prešao u SDS Borisa Tadića, a pred raspisivanje nedavnih izbora učlanio se u pokret Srbija 21, koji je u koaliciji UDS učestvovao na izborima.

Konstatinović za Nova.rs kaže da ga to što više neće biti poslanik neće mnogo potresti.

“Radiću isto što i do sada. Ja sam advokat, imam svoju advokatsku kancelariju”, navodi on.

Izvor / nova.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh