Povežite se sa nama

intervju.rs

Poslednji Đinđićev nalog službama: Pratite svaki Čedin korak!

Politika

Poslednji Đinđićev nalog službama: Pratite svaki Čedin korak!

Pokojni premijer Zoran Đinđić izdao je neposredno pred smrt naredbu Službi državne bezbednosti za praćenje kretanja njegovog bliskog saradnika i tadašnjeg potpredsednika DS Čedomira Jovanovića zbog sumnji u njegove veze sa kriminalnim klanovima.

Ovo otkriva nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živaljević u ispovednoj knjizi „Služba“, gde opisuje nekoliko sastanaka sa Đinđićem kojima je prisustvovao kao novoimenovani čovek na pomenutoj funkciji. Živaljević je ovim potvrdio nedavno pisanje Srpskog telegrafa da je četiri meseca pre atentata Đinđić raskinuo svaku saradnju sa Jovanovićem, posle jednog tajnog puta u London, gde mu je sugerisano da se reši kriminala i korupcije u zemlji.

JASNA NAREDBA

Bivši direktor BIA tvrdi da je Đinđić, govoreći o svojim saradnicima, izdao „striktan nalog da nikom od njih ne dozvolimo da se i približi službi. Živaljević je u knjizi precizira i da je tadašnji premijer glasno naveo da misli na Čedomira Jovanovića.

– Poslednji nalog koji smo dobili od premijera odnosio se na posredno (samo putem tehnike) praćenje jednog njegovog bliskog saradnika i dugogodišnjeg prijatelja iz stranke, a zbog veza sa kriminalnim klanovima, gde je insistirao da mu svake večeri na osnovu baznih stanica javimo njegovo kretanje. Taj nalog lociranja i ličnog javljanja njemu smo ispunili samo 11. marta uveče jer je premijer ubijen već narednog dana – kaže Živaljević u knjizi.

Bivši zamenik direktora BIA navodi i detalje sa sastanka održanog na Savindan 27. januara 2003. u Đinđićevom kabinetu, kom je, osim Živaljevića, prisustvovalo nekoliko visokih policijskih funkcionera.

Foto / Tanjug / Dragan Kujundžić

– Kratko i direktno, premijer Zoran Đinđić je rekao da „zemunski klan“, sa zaštitom Milorada Ulemeka Legije i pojedinih pripadnika JSO, predstavlja prvorazredni državni problem, te da se policijski i pravno moraju što pre obezbediti preduslovi za njihovo hapšenje i sudski postupak. Predlaže, tačnije rečeno, nalaže primenu svih raspoloživih mera i radnji prema ovoj grupaciji, u smislu prikupljanja dokaza, uz napomenu da je UBPOK nosilac ovog posla, naravno, uz instituciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal, koji će uskoro biti izabran – tvrdi Živaljević, konstatujući da, kako je tada dogovoreno, tako je i bilo.

KLINAC SE PRIMIO

Potpredsednik Đinđićeve vlade Miodrag Mile Isakov za Srpski telegraf kaže da je Živaljević u ispovesti najverovatnije mislio na Čedomira Jovanovića, s obzirom na to da ga je Đinđić odstranio iz kruga nekoliko meseci pred ubistvo.

– Čeda je u to vreme bio klinac koji je služio za obavljanje prljavih poslova i odlazio u Šilerovu kod „Zemunaca“. Ti odlasci su mu se dopali, primio se na lagodan život koji je tamo video, pa se upleo u vezu sa kriminalcima kojih je Đinđić hteo što pre da se reši – ističe Isakov.

Bivši koministar policije advokat Božo Prelević za naš list poručuje da je „potpuno tačno napisano to što je Đinđić odlučio da službe bezbednosti prepusti novim ljudima koji neće štedeti nikog, pa ni neke od njegovih najbližih saradnika“.

Foto / Tanjug / Dragan Antonić

– Đinđić je na turneji „Srbija na dobrom putu“ čuo šta narod zapravo misli o nekim njemu bliskim ljudima koji su, kako vidimo, i danas veoma aktivni na političkoj sceni. Kad sam 5. oktobra 2002. podneo neopozivu ostavku na mesto savetnika ministra policije, naznačio sam krajnje nezadovoljstvo borbom protiv kriminalnih grupa koje su jačale. Nalog za izradu bele knjige dao sam da bi se raskrstile veze između politike i kriminala, koje su preživele 5. oktobar i pretile da zarobe državu – tvrdi Prelević.

ĐINĐIĆEVE PORUKE O MAFIJI

– Svaka država ima neku svoju mafiju. Jedino u Srbiji mafija ima državu

– Ne plašim se za život, ali sam preduzeo mere da poboljšam bezbednost. Primio sam neke signale od organizovanog kriminala

– Pretpostavljam da šverceri droge i cigareta žele da me ubiju

Izvor / republika.rs

1 Komentar

1 Komentar

  1. Tamara

    5. juna 2020. u 16:28

    Gospodin Jovanović je oštro demantovao tvrdnje koje je bivši debeovac izneo.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh