Povežite se sa nama

intervju.rs

Ekskluzivno! Istina o SNAJPERU kojim je ubijen Đinđić

Foto/Tanjug/D. ANTONIĆ/Pixabay.com/Fotomontaža/E.D.

Politika

Ekskluzivno! Istina o SNAJPERU kojim je ubijen Đinđić

Oružje iz kojeg je ubijen Zoran Đinđić nalazi se u depou Specijalnog suda. Ono će, prema očekivanjima naših sagovornika, verovatno će jednog dana biti u nekoj muzejskoj postavci. Međutum, snajper koji je pripadao Jedinici za specijalne operacije, a iz kojeg je, prema sudskoj presudi, Zvezdan Jovanović usmrtio Đinđića, ima bogatu ratnu istoriju iako joj je izbrisan fabrički broj.

Puška marke hekler&koh, model G-3, poznata i kao automatski snajper, 13. marta 2003. zakopana je u Novom Beogradu, ali je pronađena dve nedelje kasnije, tačnije 25. marta.

Foto / Profimedia

Veštačenja urađena u Srbiji, a potom i u nemačkom institutu u Vizbadenu, utvrdila su da su oba metka ispaljena prilikom atentata ispaljena iz ove puške.

– Poreklo puške vuče je iz Libana, gde je korišćena u građanskom ratu (1975-1990). Godinu dana kasnije, uz još 30.000 tona različitog naoružanja, stigla je do luke Bar. Ovo oružje koristili su Arkanovi „Tigrovi“, u okolini Zvornika, 1992. To naoružanje verovatno je preko Milorada Ulemeka Legije, koji bio među Arkanovim borcima, a kasnije i komandant JSO, stiglo do Kule, sedišta ove jedinice – jedna je od priča koja se vezuje za poreklo ovog snajpera.

DUPLA PROVERA

Tokom istrage bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Aleksandar Čolić ispričao je da mu je srpska policija tražila da izda pismeni nalog da se puške koje su nađene na gradilištu u Novom Beogradu, desetak dana posle atentata na premijera Zorana Ðinđića, pošalju u institut u Vizbadenu.

– Pre obdukcije premijera, dok smo bili u zgradi suda, iz dežurne službe SUP Beograd obavestili su me da su na nadstrešnici otvorenog prozora pronašli dve čaure za koje veruju da pripadaju oružju iz kojeg je pucano na premijera i njegovog pratioca. Te čaure nisam video za vreme uviđaja, ali sam naložio da i to fotografišu i da te fotografije uzmu kao dokaz – ispričao je sudija Čolić.

Tokom prethodnih godina bilo je pokušaja da se ospori činjenica da je upravo iz ove puške ubijen premijer. Penzionisani policijski pukovnik Mile Novaković u razgovoru za Srpski telegraf navodi da nema mesta sumnjama.

– Oružje kojim je izvršen atentat pronašli smo desetak dana posle ubistva. Taj snajper veštačen je u Srbiji, a potom i u Nemačkoj. Mediji su objavili bezbroj informacija, ali istina je samo da je nepobitna činjenica da je iz tog snajpera Zvezdan Jovanović ubio srpskog premijera ispalivši u njega dva metka. To oružje je ključni dokaz u presudi i ono se i danas čuva – naveo je Novaković.

EKSPONAT U MUZEJU

Advokat Toma Fila dodaje da je tokom suđenja ključni argument bio upravo ovaj snajper.

– Nekada se oružje kojim je izvršen zločin uništava posle određenog broja godina. Kada je u pitanju ova puška, ona se čuva u depou Specijalnog suda i jednog dana će sigurno biti deo muzejske postavke. Tu pušku, ma koliko kvalitetna bila, nemoguće je više ikada koristiti i bilo bi neumesno dati je danas nekom vojniku ili policajcu, tako da će ona u nekom trenutku biti prosleđena muzeju kao jezivo svedočanstvo onoga što se desilo 12. marta – naveo je Fila.

S druge strane, Božidar Spasić, bivši operativac DB, podseća da je, uz ovaj snajper, na gradilištu pronađena još jedna puška i to kalašnjikov.

– Oružje je bilo očuvano, tako da je moglo da koristi kada se otkopa. Očito je da su snajper i kalašnjikov sakrili pripadnici „zemunskog klana“ – naveo je Spasić.

Upucavanje puške

U iskazu datom policiji Jovanović je naveo da su mu pušku doneli Dušan Spasojević Šiptar ili Milorad Ulemek.

Policiji je ispričao da je na Iriškom vencu na Fruškoj gori desetak dana pre atentata „upucao“ pušku. Upucavanje se obično radi kada se nekoliko metaka ispali sa tačno izmerene daljine u streljačku metu. Ako su pogoci grupisani, ali nisu u centru mete, vrše se korekcije nišanskih sprava.

Zveki je pušku „upucao“ jednim ispaljenim hicem u list novina zakačenih na stablo sa neutvrđene daljine. Na policijskom snimku načinjenom nakon hapšenja Zvezdana Jovanovića, prilikom rekonstrukcije tog događaja, vidi se da je Zvezdan pogodio taj pravougaoni list novina usred srede.

Iz aviona sa puškom na ramenu

Novinar Milomir Marić ispričao je još jednu verziju o putanji kojom je snajper stigao u Srbiju.

– Meni je Jugoslav Petrušić pričao da je on doneo tu pušku iz Francuske. Kasnije mi je i Goran Petrović, nekadašnji načelnih BIA, ispričao događaj kojem je svedočio u vreme dok je radio na aerodromu. Naime, njega su jednog dana pozvali, rekli mu da izađe i sačeka avion koji dolazi iz Francuske. Otišao je, a čim su putnici počeli da izlaze, ugledao je čoveka koji je nosio pušku oko ramena. Bio je šokiran onim što je video – ispričao je Marić navodeći da je to samo jedna od verzije koja se vezuju za istoriju ovog snajpera.

40 godina robije

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, optužilo je avgusta 2003. 44 osobe za razna krivična dela u vezi sa atentatom na Ðinđića.

Kao naredbodavac ubistva naveden je Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, a kao izvršilac Zvezdan Jovanović, bivši pripadnik JSO.

Izvor / republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Politika

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

 • Društvo

  Malo li je?

  Autor

  Koliko im je dosta?!!!!! Gde je kraj bahatosti i bezobrazluku države kada je u pitanju zarada...

 • Društvo

  Sećanje na Zorana

  Autor

  Na današnji dan pre 19 godina u atentatu na parkingu Vlade Republike Srbije ubijen je prvi...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh