Povežite se sa nama

intervju.rs

PATRIJARHA SU OTROVALI DA NE BI DOŠAO NA SAHRANU ĐINĐIĆA: Otkrivena misterija skrivana 16 godina nakon ATENTATA!

Politika

PATRIJARHA SU OTROVALI DA NE BI DOŠAO NA SAHRANU ĐINĐIĆA: Otkrivena misterija skrivana 16 godina nakon ATENTATA!

Patrijarhu Pavlu dan pred sprovod ubijenog premijera nešto stavljeno u hranu, navodi se u podacima bezbednosnih službi! 

Posle 16 godina konačno je rešena misterija koja ne prestaje da inrigira javnost: patrijarh Pavle nije bio na sahrani ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću jer je otrovan, prenose mediji!

Bivši poglavar SPC je pod krajnje sumnjivim i misterioznim okolnostima izostao sa sprovoda iako je prethodno održao opelo u Hramu Svetog Save.

 – Patrijarh je bio prvi koji je otišao da izjavi saučešće porodici tragično stradalog predsednika Vlade – ističe izvor.

STOPIRANA ISTRAGA

Dan pred sahranu, patrijarh se požalio na zdravstveno stanje, rekavši da se ne oseća najbolje.

– Bio je malaksao, teško je disao, videlo se da mu je loše. Ali je uprkos tome želeo da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem. Patrijarh je bio mišljenja da, ako neko treba da održi nekakav govor i kaže nekoliko prigodnih rečenica, to treba da bude on kao prvi čovek Crkve, ali je Amfilohije insistirao da on drži govor. Počela je rasprava, ubeđivanje, ali je vrlo brzo prekinuto jer je patrijarhu pozlilo – informacije su do kojih su došli pripadnici bezbednosnih službi.

Prema saznanjima srpskih obaveštajaca, patrijarhu je zdravstveno stanje bilo sve lošije, ali nije odustajao od namere da Amfilohija primiri.

-Sutradan je pozvao Amfilohija, molio ga je da ne kaže ono šta je naumio pored Đinđićevog kovčega. Smatrao je da crkva mora da sačuva dostojanstvo, ali ovaj nije hteo da čuje za to. Patrijarh nije želeo da bilo ko iz SPC drži bilo kakve političke govore u vreme kada je premijer države tako mučki ubijen.

Noć pred sahranu ponovo mu je naprasno pozlilo. Nikome nije bilo jasno šta mu je, ali nije bilo reči o tome da se neće pojaviti na sahrani.

Međutim, 15. marta, na dan sahrane, zdravstveno stanje mu je bilo sve gore. Međutim, patrijarh nije odustajao. Uputio se ka hramu gde je služio opelo. Jedva je stajao na nogama, mislili smo da neće izdržati do kraja. To je nekako izdržao, ali za sahranu nije imao snage. Videli smo da se nešto čudno dešava, imao je sve simptome trovanja, odmah smo poslumnjali da mu je dan pred sahranu nešto stavljeno u hranu – tvrdi sagovornik.

Istraga je izostala, jer prema rečima sagovornika, nije bilo dovoljno materijalnih dokaza da se nešto dokaže ili procesuira. Čak je i sam patrijarh navodno odbijao svaku saradnju sa istražnim organima jer mu je posle 2 dana bilo bolje, pa je odbacivao svaku tvrdnju da neko želi da mu naudi.

Ministri i najbliži saradnici ubijenog premijera, poput Nebojše Čovića, priznaju da su bili iznenađni patrijarhovim izostankom.

– Znam da se naprasno razboleo veče pre i da zbog toga nije došao. Dosta se o tome pričalo, ali osim toga da je bolestan ništa zvanično nije izašlo iz SPC.

Inače, patrijarh je prvi došao da izjavi saučešće u kući porodice – tvrdi Nebojša Čović, potpredsednik Đinđićeve vlade.

Bivši ministar kulture Branislav Lečić ubeđen je da patrijarh nije izostao svojom voljom.

– Zoran je imao veoma dobar odnos sa Pavlom i uopšte sa crkvom, za koju je uradio više nego bilo ko drugi. Pomagao je izgradnju Hrama, uvek je veronauku u škole, ne verujem ni jedan razlog zbog kojeg namerno nije došao. Nečime je bio sprečen. Da li je bilo nekih internih razmirica u crkvi, ne znam – kaže Lečić.

Nekadašnji ministar Dragan Milovanović kaže da su pokojni patrijarh i premijer imali prisan odnos i da je za njega bilo iznenađenje da se nije pojavio na groblju.

– Bio je to solidan odnos između njih dvojice, viđali su se često. I za mene je bilo iznenađenje što on nije bio. Ceo državni i crkveni vrh je prisustvovao sahrani i bilo je očekivano i da on bude tamo – napominje Milovanović.

espreso.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh