Povežite se sa nama

intervju.rs

Noam Čomski ga preporučuje a iz SANU ga još uvek ne zovu niti odgovaraju na poštu

Srbija

Noam Čomski ga preporučuje a iz SANU ga još uvek ne zovu niti odgovaraju na poštu

Mladi filozof, Ivan Vučković (33), master filozofije, srednjoškolski profesor, esejista, predavač i pesnik nedavno je intervjuisao najuticajnijeg intelektualca današnjice, Noama Čomskog (objavila „Politika“), sa kojim je već duže vreme u kontaktu.

Nakon što su mesecima razmenjivali ideje i iskustvo – profesor Noam Čomski, koji je između ostalog inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i profesor na čuvenom Institutu za tehnologiju Masačusets, zvanično je preporučio Ivana za članstvo u ovu prestižnu državnu instituciju. Međutim, Ivan još uvek nije dobio nijedan odgovor akademije niti mu se bilo ko na drugačiji način obratio.

Foto /privatna arhiva /Ivan Vučković

Ipak, s obzirom na to da je preporuka profesora Čomskog relativno skoro napisana, on se ipak nada da će, ako ništa drugo, čak i da ga akademija odbije, ipak odgovoriti i obrazložiti svoj stav. Podsetimo se, on je već pisao za intervju.rs ali i za „Politiku“ , „Danas“, „Dijalog“ iz Sarajeva, „Slovo“ iz Nikšića, „Rts“ i mnoge druge medijske kuće i časopise. Uža specijalnost mu je Alber Kami i filozofija apsurda ali i problemi obrazovanja i školstva uopšte.

Preporuka Noama Čomskog

Učestvovao je na par skupova u Francuskoj i Austriji a sarađivao je i sa Stanfordom (sa profesorom Sepom Gumbrehtom). U Boru vodi malu filozofsku školu „Linkej“ i stalni je član redakcije časopisa „Philosophical Views“. Nadamo se da će on i kod nas biti priznat kao što to očigledno jeste u Evropi i van Evrope (čak i u Sjedinjenim državama) Pored ostalog, Ivan se snažno zalaže za reformu obrazovnog sistema (o čemu je više puta pisao) i povratak dostojanstva filozofiji i društvenim naukama u okviru srednjoškolskog obrazovanja.

Foto /privatna arhiva /Ivan Vučković

Filozofija sve više biva isključivana iz srednjih škola te on tek planira da o tome javno govori kako bi se ta greška odmah ispravila. Želimo mu sreću u daljoj karijeri i ostaje nam da pratimo situaciju…

Izvor / intervju.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Srbija

Na Vrh