Povežite se sa nama

intervju.rs

Najtajnija operacija VRS: Ovako je Mladić namagarčio NATO

Politika

Najtajnija operacija VRS: Ovako je Mladić namagarčio NATO

General Ratko Mladić i njegovi saradnici uspeli su da spreče američko bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1994. godine veštim manevrom koji je ubedio stratege iz Vašingtona da VRS ima ruski moćni raketni sitem S-300. Reč je o jednoj od najbolje osmišljenih tajnih operacija srpskih snaga, koja je u potpunosti uspela i onemogućila akciju „Zabranjen let“, koja je podrazumevala obaranje letelica, aviona, helikoptera srpske armije ako bi se usudili da lete iznad teritorije BiH bez dozvole Alijanse, kao i gađanje trupa VRS na zemlji.

NATO je, podsetimo, prvi put od osnivanja 1949. upotrebio oružje u okviru jedne misije, i to krajem februara 1994. u BiH – dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali zonom zabranjenog leta oborili su, bez upozorenja, četiri aviona J-21 jastreb VRS. Stradala su tri srpska pilota. Već su bila dogovorena nova dejstva, još snažnija, ali je NATO nakon operacije osmišljene u Mladićevom štabu stopirao dejstva u strahu od S-300, sve do sledeće godine, kada su Amerikanci već shvatili da su prevareni.

DOBILI NA VREMENU

O tome kako se sve dešavalo za Srpski telegraf svedoči šef pres-službe Glavnog štaba VRS i jedan od najbližih Mladićevih saradnika pukovnik Milovan Milutinović.

– Sećam se te sednice Glavnog štaba. Na njoj je konstatovana bliska, neposredna i neizbežna opasnost od dejstava NATO avijacije. Kada su ostali završili izlaganje, ja sam rekao generalu Mladiću: „Imam rešenje. Hajde da napravimo snimak koji bi pokazao da imamo S-300. Dok oni shvate da to nije tačno, mi ćemo dobiti na vremenu.“ Samo me je začuđeno pogledao – priča naš sagovornik.

Pukovnik dalje objašnjava kako je izvedena tajna operacija.

– Mada je Mladić u prvi mah smatrao da je to neizvodljivo, ja sam mu predložio da iskoristi svoje dobre veze u Moskvi. I zaista, Mladić je našao čoveka tamo, ja ne znam ko je to bio, pa smo poslali uniforme naše vojske koje su obukli ruski vojnici i snimili su ih i slikali kao Srbe pored S-300. Za sve nam je trebalo dvadesetak dana – navodi Milutinović.

PRVO IŠAO VIDEO

Kako kaže, napravljen je video u trajanju od desetak minuta, plus nekoliko fotografija. Sve je izgledalo krajnje autentično.

– Vojnike su snimili kako pomeraju rakete, usmeravaju ih ka nebu i slično. Prvo smo to plasirali u TV emisiji „Na braniku otadžbine“. Prilog je trajao 15-20 sekundi, ali je izazvao ogromnu uzbunu prvo u Zagrebu, onda dalje. Strani novinari su pohrlili na konferencije koje smo držali, ali sam ja samo tvrdio da nisam u sklopu PVO i da ne znam ništa. Potom smo plasirali slike u tiražnu beogradsku Reviju 92, čiji je glavni urednik bio Duško Milovanović – zaključuje saradnik generala Mladića.

Milošević: „Ratko, odakle vam, bre, to“, Mladićev odgovor: „Pa našlo se, šefe“

Te 1994, glavni urednik Revije 92, u kojoj su plasirane navodne slike srpskih vojnika sa S-300, bio je Dušan Milovanović. Evo kako se on seća tih dana:

– Pukovnik Milutinović me je pozvao i rekao da ću dobiti ekskluzivan tekst i fotografije. Pojavio se sutradan Nikola Šolaja i doneo dogovoreni materijal. Poslali smo preko svojih kanala fotografije u Vojsku Jugoslavije i otuda dobili potvrdu da je zaista reč o S-300. Dan posle objavljivanja teksta nastao je haos. Moju kancelariju danima su opesedali agenti DB, tražeći da im kažem ko je dostavio podatke.

Kako kaže Milovanović, upravo je vreme bilo ono što je trebalo Mladiću.

– Operacija NATO je zaustavljena. Koliko znam, uz Mladića i Milovanovića, bio je uključen i jedan ruski general. Ja tada nisam znao da slike nisu autentične. Pošto su pritisci postali isuviše jaki, Milošević je pozvao Mladića i upitao ga imaju li S-300. Na to mu je Mladić uzvratio: „Pa, našlo se, šefe.“ Milošević ga je pitao: „Otkud vam, bre, to, šta se zaje*avate, bićemo svi u problemu“, a Mladić mu je uzvratio: „Vama prpa, a? Je*i ga, kad vi niste hteli da nam pomognete, mi smo našli ko hoće.“ Agonija je trajala sve dok Amerikanci raznim metodama, istragama, veštačenjima nisu utvrdili da je prevara u pitanju.

Izvor / republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Politika

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

 • Društvo

  Malo li je?

  Autor

  Koliko im je dosta?!!!!! Gde je kraj bahatosti i bezobrazluku države kada je u pitanju zarada...

 • Društvo

  Sećanje na Zorana

  Autor

  Na današnji dan pre 19 godina u atentatu na parkingu Vlade Republike Srbije ubijen je prvi...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh