Povežite se sa nama

intervju.rs

„Mislio je da je u pitanju malo jača PREHLADA, pa otišao na PREGLED“: Privrednik koji je doneo korona virus u Srbiju boravio i u ITALIJI

Foto / ilustracija

Društvo

„Mislio je da je u pitanju malo jača PREHLADA, pa otišao na PREGLED“: Privrednik koji je doneo korona virus u Srbiju boravio i u ITALIJI

I. Đ. je vlasnik privatne firme u Bačkoj Palanci, koja ima pogon i u centralnoj Srbiji.

Mere zaštite od virusa korona od danas su dodatno pooštrene, posle potvrde da je I. Đ. (43), smešten u bolnicu u Subotici, pozitivan na ovaj virus. To je prvi potvrđeni slučaj infekcije virusom kovid-19 u Srbiji. Od svih za koje je ustanovljeno da su bili u kontaktu sa obolelim, koji se oseća dobro i od jutros nema temperaturu, uzeti su brisevi, i čekaju se rezultati analiza. U međuvremenu je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se odlože sve ekskurzije van zemlje, što je do sada važilo samo za Italiju. Ministarstvo zdravlja je plan odbrane od virusa korona, zbrinjavanja sumnjivih i obolelih podiglo na nivo aktivacije.

 I. Đ. je privrednik, vlasnik privatne firme u Bačkoj Palanci, koja ima pogon i u centralnoj Srbiji. Sada je u izolaciji, na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Subotici. Njegovo stanje je, kao nezvanično saznajemo, stabilno i nije reč o težem obliku oboljenja. Kako smo saznali, oboleli se zbog simptoma gripa najpre javio u Dom zdravlja u Bačkoj Topoli, a potom je, pre tri dana, na pregled i snimanje otišao u jednu privatnu ordinaciju u Subotici. Tamo su mu uradili skener pluća i ustanovili da je reč o velikoj upali, poslali ga u Opštu bolnicu kako bi dao nalaze na analizu.

Pretpostavlja se da je virusom korona zaražen u Mađarskoj, jer je neposredno pre nego što je osetio tegobe, bio u poseti sestri u Budimpešti. Međutim, nezvanično saznajemo da je kao predstavnik preduzeća nedavno boravio u Italiji, iz koje se vratio, te nije isključeno da je već tamo došao u kontakt sa virusom.

– Ljudi iz njegovog okruženja su testirani, iako ne osećaju nikakve simptome, ali su svi jako potreseni zbog ove situacije – kaže porodični prijatelj pacijenta iz Bačke Topole. – Niko od nas ne može da veruje da je u pitanju baš ovaj virus, jer je bio na nogama. Mislio je da je u pitanju malo jača prehlada i preventivno je otišao na pregled. Svi se nadamo da je jak i da će biti dobro.

U subotičkoj Opštoj bolnici danas nisu želeli zvanično da daju više informacija o stanju pacijenta, a nezvanično smo saznali da je stabilno, ali pod stalnim nadzorom.

– Nema mesta panici, pacijent je u izolaciji, a svi ostali pregledi i hospitalizacije u bolnici obavljaju se normalno – rekao je kratko Barko Radun iz uprave Opšte bolnice.

Zbog pojave korone danas je vanredno zasedao Štab za vanredne situacije Severnobačkog okruga, kome pripadaju Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš.

– Utvrđeno je da je situacija u SBO u celosti pod kontrolom i ne postoji potreba za uvođenjem bilo kakvih vanrednih mera postupanja – rekao je Dragi Vučković, načelnik SBO. – Sve protokole i algoritme koje su propisali Ministarstvo zdravlja i SZO, savesno i posvećeno, ispoštovali su lekari i medicinsko osoblje, koji su na vreme sproveli sve preventivne mere u cilju sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Sudeći po situaciji na subotičkim i bačkotopolskim ulicama, straha i panike među građanima nema više nego što su postojali pre nego što se pojavio prvi slučaj. Međutim, mnogo više se kupuju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Izvor / novosti.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh