Povežite se sa nama

intervju.rs

Lovio je Pavelića godinama, presudio mu sa dva metka

U Fokusu

Lovio je Pavelića godinama, presudio mu sa dva metka

Lovio je Pavelića godinama, presudio mu sa dva metka

Ozloglašeni ustaški vođa molio je za milost. Ali milosti nije našao kod Blagoja Jovovića koji mu je presudio 10. aprila 1957. u predgrađu Buenos Ajresa. Jovović je bio pripadnik bjelopavlićke četničke brigade, a ustaškog krvnika ubio je kako bi osvetio žrtve pale od strane ustaša.

Blagoje Jovović je rođen 1922. godine u selu Kosiću u blizini Danilovgrada, a bio je borac Jugoslovenske vojske, bjelopavlićke četničke brigade. Aprilski rat ga je zatekao na vojnoj službi u Strumici, na granici Kraljevine Jugoslavije i Grčke. Tu je bez ičije komande pucao na Nemce i za to dobio odlikovanje. Jula 1941. priključio se narodnom ustanku protiv fašističke Italije. Bio je izabran za komandira Kosićkog partizanskog odreda, s kojim je učestvovao u borbama na Pljevljima. Kada je dobio naređenje od komandanta Ivana Milutinovića da sa svojim odredom krene u napad na Baja Stanišića, koji se pod Ostrogom digao na oružje jer je čuo da komunisti ubijaju političke neistomišljenike, Blagoje se povukao s dužnosti komandira i odbio da učestvuje u bratoubilačkoj borbi.

Septembra 1944. godine nalazio se u sastavu delegacije koja je bila određena da krene u Italiju na pregovore sa Englezima. Putovali su malim brodom koji se zvao „Tender” od Kotora do Tarantoa u Italiji. Posle par dana stupili su u pregovore s Englezima, koji su ih obavestili da se saveznička politika promenila u korist Tita i partizana. Jovović je nakon rata radio jedno vreme u Intelidžens servisu gde je od strane jevrejske zajednice dobio informaciju da Pavelića u Argentini krije katolička crkva.

Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe i likvidira Pavelića. Septembra 1947. isplovio je iz Đenove za Buenos Ajres i tada kreće desetogodišnja potraga za ustaškim krvnikom. U Argentini je radio razne poslove, bio je kamenorezac, konobar, mornar, hotelijer i trgovac. Stvorio je znatan kapital i postao industrijalac.

Blagoje je bio utemeljivač i dobrotvor crkvene opštine „Sveti Sava“, jedan od osnivača Udruženja boraca „Draža Mihailović” i član uprave udruženja “Njegoš”.

U sredu, 10. aprila 1957. uveče, po izlasku iz omnibusa Pavelić je posumnjao u svog prvog pratioca, okrenuo se i u pravcu Blagoja ispalio nekoliko metaka. Jovović je potrčao za Pavelićem ispalivši pet metaka u njega. Dva su ga teško ranila. Zateturao se, pognut je počeo da jauče od bolova i da moli za milost.

Izvor: intervju.rs

 

6 Komentara

6 Comments

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u U Fokusu

 • Sport

  DOBRA ODLUKA ILI NE??????

  Autor

  Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, je odlukom da iz tima izostavi dugogodišnjeg kapitena Miloša Teodosića izazvao...

 • Sport

  Sudar titana!!!!!

  Autor

  Utorak 21.5.2022, Bulonjska šuma, Pariz, Rolan Garos. Dva najbolja tenisera današnjice će u teniskom klasiku po...

 • Društvo

  Roming-stari problem na putovanjima

  Autor

  Iako je 1. jula prošle godine roming za Severnu Makedoniju, Albaniju, BiH i Crnu Goru ukinut...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh