Povežite se sa nama

intervju.rs

Letovanje opšte prakse

maxresdefault

Kultura

Letovanje opšte prakse

Vlast poziva na letovanje u Srbiji. Zahvaljujući maestralnom vođstvu, tako nam dobro ide poslednjih godina da i ne mrdamo iz Srbije. Ima onih koji odlaze pod zemlju, iz zemlje, ali ne iz turističkih razloga dok nas, dobitnike tranzicije, stimulišu morskim čarolijama Banje Koviljače. Intervju.rs predstavlja destinacije opšte prakse – a, ako i ne letujete, saznaćete nešto o sebi.

Zvezda prži i krajnje je vreme da odlučite gde ćete vaše zmijsko telo izložiti dejstvu štetnih UV zraka. Ukoliko vam se posreći, možda upravo vas odaberu da kolonizujete Mars. Letovanje u svemiru, švrćkanje po kamenjaru crvene planete s pogledom na Jupiter… Uostalom, pokušajte da zamislite bolji način da izbegnete tropske vrućine. Porodičan tip po izboru i po dužnosti preferira da mu se za jednu ruku okači dete, a za drugu borbeni ranac za plažu sa najmanje 12 kilograma neophodnih stvari računajući pritovpožarni aparat koji je obavezna inventura za ovo leto u Crnoj Gori ili u Hrvatskoj.

Ukoliko idete u familijarnom paketu, a osrednje zarade – Tasos može da bude dobar izbor. Naravno, ukoliko prođe oluja koja je spustila temperaturu u Grčkoj na svega 15 stepeni. U mestu Limenarija u klimatizovanoj vili George, na primer, smeštaj je od sedam do 12 evra po osobi, dok je prevoz oko 50 evra. Preporuka je i da pre puta izvadite međunarodnu vozačku dozvolu: rentakar je dosta jeftin, a isplati se obići prirodne lepote (plaže – Aliki i Golden beach, selo Theologos, manastir Arhangelos…) Ne pravite grešku pri naručivanju kafe – tražite domaću, nikako tursku.

Crna Gora predstavlja mazohizam u poslednji čas. Iako ih je iz godine u godinu sve manje, dosta srpskih turista i dalje pohodi Milovo primorje. Zahvaljujući elitnom turizmu kome teže, privatnim plažama, parkinzima i restrikcijama vode, prosečnom turisti ta obala postaje interesantna koliko i Stepojevac. Porodičan svet bira Bečiće, Herceg Novi, Sutomore i Ulcinj, dok mlađi biraju Budvu – najpopularniju tačku izlivanja fekalija u Jadransko more. To je poslednje mesto na svetu gde jednako žive tekovine 90-ih: džiber koji pliva držeći u jednoj ruci, iznad vode mobilni telefon, kajlu i katanac oko vrata, “Mile Kitić u Trokadero”, gologuze maloletne lepojke i roštilj duž cele plaže. Utisci mnogih su da je letovanje u Crnoj Gori poseban oblik patološkog mazohizma svojstvenog pre svega Srbima.

Sunčev breg nastupa pod parolom već ujedinjenih gejeva svih zemalja. Ako ne verujete da homoseksualaca ima i među svetskom radničkom klasom, za vas je Sunčev breg. Osim tople braće, kod suseda letuje i veliki broj Srba koji za relativno malo novca stvaraju san o letovanju u inostranstvu. Noćni život je bogat mešavinom tehnoza-folka, u kojoj dominira debeli Bugarin Azis, koji u isto vreme nastupa u svakom klubu na crnomorskoj obali. Svaki drugi dan su istaknute crvene zastavice što znači da se kupate na svoju odgovornost. Spasioci u šali kažu da ne brinete jer nema ježeva, zmija, ni pirana, dodajući da su ih sve pojeli morski psi. Hrana je slična našoj i dosta jeftinija, ali sa bljutavim začinima. Prelepa plaža Sunčevog brega duga je devet kilometara, široka 40 metara s nagibom od 14,5 stepeni i toplotom peska dovoljnom da skuvate jaja, čija god. Lokalna atrakcija je Zoološki vrt koji će vas koštati 14 evra. A, odmah uz zoo-vrt je, kako već treba da bude, striptiz bar.

Hvar personifikuje najlepši Češki breg. Po marksističkom principu prerastanja kvantiteta u kvalitet, nužno je da ubedljivo najduža obala ponudi i najbolje atrakcije: od prirodnih lepota socrealističkih hotela (toliko prirodnih da su ih i životinje uvek nastanjivale, od raznovrsnih insekata, pa do zmija i škorpija) preko vrhunske ugostiteljske usluge, sve do zabavnih sadržaja (živeo Oliver Dragojević, prvo grlo pivač s rive). Hrvatska obala je lepa, ali postoji doza nelagodnosti (mislite kruh?!) Ako ste pak singl, a želite da u Hrvatskoj zavedete Čehinju ili Poljaka, treba slučajno da pomenete da imate kuću na moru. Oni i onako ne razlikuju nijanse među našim jezicima, a dok shvate da niste mislili na svoju kuću…

Turska asocira na poznate nam kolce neomašćene, na trbušne plesačice, rajsku prirodu, ali ljubitelji ronjenja tu definitivno ostaju bez daha. Ako ste zaljubljenik aktivnog odmora i plavetnila morskih dubina, Marmaris nudi obilje korala i riba, voda je izuzetno čista i vidljivost dostiže čak 40 metara. Avio-karta do Turske je oko 200 evra, pa ukoliko Amerika ne krene ponovo u rušenje Erdogana zbog dogovora sa Rusima oko gasa, prilika je da posetite destinacije na koje su odvodili vaše čukun-đedove. Gradovi kao da su dvojaki, podeljeni na moderne i na delove koji kao da su iz sedmog veka. Sat ne morate da navijate jer je za vaše buđenje zadužen hodža sa lokalnog minareta. Ukoliko ste žensko koje šeta gradom u oskudnim krpicama (nedovoljno pokriveno je isto što i gologuzo) pripremite se na moralne lekcije i poneki šamar.

Egipat mnogi ne razumeju kao letnju destinaciju jer je sezona kamila u jeku od sredine jeseni do sredine proleća, dok leti tamo idu mazohisti. Dok čovek obiđe sve piramide i čuda, može da lipše usred pustinje i konzumentskog turizma. Obilazak piramida, iskopina, džamija, jedrenje na dasci, pesku, snorking, ronjaža na bocu, pecanje žaba, riba, kraba, jahanje kamile, džip izlet u pustinju, mogućnost menjanja rezervnog točka na plus 60 stepeni. All inclusive – ždranje i oblokavanje za sve pare, nargile, šalovi, turbani, urmašice, baklave, piće, meduza… I sve to po prilično visokim cenama. Primera, flaša vode 0,33 u pustinji košta tri evra. Ako vam je skupo, sami potražite izvor. A, tu je i aktuelno gratis dizanje u vazduh trotilom 300 kg za dve osobe, kidnapovanje aranžmani, surfovanje s Al Kaidom, zvezde večeri – tamburaši ISILa na letovanju i hor bombaša samoubica iz Mosula…

Ako ste u zavadi sa mobilnim telefonom, i ako vam letovanje na potoku ne predstavlja problem, Gornji Milanovac je za vas. Pevci vas bude, domaćini služe rakiju i med u šest ujutro, slede šetnje po obližnjim šumama, branje pečuraka, sakupljanje šljiva (sezonskih berača nema mnogo). Aranžmani za seoski turizam u 74 kategorisana domaćinstva u Rudničko-takovskom kraju ostvare preko 20.000 noćenja. Ima tu Norvežana i Italijana, a oni nisu baš turističke bitange. Cena punog pansiona je desetak evra, što pogoduje šarenim strukturama, a ionako se lepša boja dobija u polju na poljoprivredi, nego na moru ili u diskoteci.

Oni koji preziru mrcvarenje po plažama, selima, za one kojima ni dva dana jahanja do željene destinacije nije dovoljno daleko, i oni koji na odmor ne idu iz ideoloških razloga, za njih je san o letovanju kod sopstvene kuće. Ovu disciplinu potpomognutu kriznim vremenima, praktikuje veći deo Srba.

intervju.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Kultura

Na Vrh