Povežite se sa nama

Legija bio mortus pijan: DA SE NIJE PREDAO, PALA BI KRV

Politika

Legija bio mortus pijan: DA SE NIJE PREDAO, PALA BI KRV

Foto: profimedia

Legija bio mortus pijan: DA SE NIJE PREDAO, PALA BI KRV

Ovo je, tvrde izvori Srpskog telegrafa iz bezbednosnih krugova, jedina istina o noći 2. maja 2004, kada se komandant „crvenih beretki“ predao policiji kao osumnjičeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Spekulisalo se da se Legija krije iza duplih zidova u svojoj vili na Ceraku, da je viđen u Švajcarskoj, Bosni, pa i u Tajlandu. Sam Ulemek potvrdio je da mu je utočište bilo u kući u kojoj je živeo, da nije bežao u inostranstvo.

– Da se nije predao, svašta je moglo da se desi. U to vreme kult Legije je bio izuzetno jak, imao je pristalice koje su bile spremna na sve i svašta. Njegovim privođenjem sprečeno je izbijanje sukoba i obračuna nekadašnjih boraca „crvenih beretki“ sa policijom. Garantovano bi pala krv – navodi odlično upućen sagovornik Srpskog telegrafa.

ZARASTAO KOMANDANT

Dodaje da je istina o predaji Legije mnogo prostija nego što se pripoveda u legendama o komandantu koji je danas u Zabeli, odnosno u Alkatrazu, najčuvanijem delu ovog zatvora.

– Ne postoji misterija oko potrage i njegove predaje. Čovek se toliko napio da gotovo nije znao kako se zove. Sam se javio policiji, nikakvih pregovora nije bilo, što svedoči činjenica da u noći kada je odlučio da se preda niko od glavešina policije i BIA nije bio u Srbiji. Hitno smo obavestili tadašnjeg ministra Dragan Jočića i Radeta Bulatovića, a Legiju smo sproveli u zgradu MUP. Kosa, brada sve je bilo zapušteno i zaraslo – priča naš sagovornik.

Foto: Nebojša Mandić/Rade Bulatović

Međutim, problem je nastao kada su došli Jočić i Bulatović.

– On je znao Bulatovića, nekoliko puta su sreli dok je bio na čelu JSO. Ali na tom sastanku nije mogao da ga prepozna. Toliko je bio pijan da nije znao ni s kim razgovara, nije mogao da se seti ko je Bulatović, koji je u to vreme bio direktor BIA – navodi naš sagovornik.

Na pitanje da li je tačna verzija po kojoj je na Ulemekovu odluku uticala svađa koju je prethodno imao sa suprugom Aleksandrom, posle koje je navodno besan izleteo iz kuće i predao se, naš sagovornik tvrdi da Ulemekova žena nije znala za njegov plan.

– Kada su joj javili da se predao, samo je upitala: „Da li je on lud?“

MILORADOVO KOJEKUDE

A da nije bio lud i da nije bio u ilegali po belom svetu, otkrio je sam Ulemek:

– Kao što sam već više puta rekao, od 14. marta pa sve do predaje boravio sam u svojoj kući, u posebnoj prostoriji. Naravno da ta moja tvrdnja nije prihvaćena do dan-danas jer bi se onda postavilo pitanje šta je policija radila. Osim što su zavaravali javnost kako sam viđan od Bosne preko Hrvatske i Švajcarske pa sve do Tajlanda, mada protiv Tajlanda ne bih imao ništa protiv… Ja pouzdano znam da me nisu mnogo ni tražili jer da jesu, verovatno bi me i našli.

U prilog svoje tvrdnje Ulemek postavlja pitanje zašto odmah nakon privođenja niko od nadležnih organa nije ušao u njegovu kuću da uradi uviđaj.

– U to vreme važio sam za državnog neprijatelja broj 1 i po njima sam bio najtraženiji begunac u Evropi. Zato je bilo lakše reći da se Milorad krio kojekude nego tu njima pred nosom. To je njihova sramota, a ne moja. Što se tiče mojih aktivnosti za vreme ilegale, nema tu mnogo šta da se kaže. To se nije mnogo razlikovalo od mog sadašnjeg boravka u zatvoru. Mnogo blejanja i dosade – rekao je Ulemek.

Bulatović: Korektan odnos

Rade Bulatović nedavno je u razgovoru za Srpski telegraf ispričao svoju verziju predaje.

– Svašta se pisalo. Istina je da sam tada bio na odmoru na Svetom Stefanu. Treći dan. Zovu me, kažu Legija se predao. I šta ću, prekinem odmor. Isto je bilo i sa ministrom Jočićem, koji je bio na odmoru na Zlatiboru.

Bivši šef BIA negirao je Legijine tvrdnje da su pregovori trajali satima. Kaže, imao je samo jedan uslov.

– Da mu porodica bude zaštićena.

Na pitanje koliko su tačne priče da se često sastajao sa Legijom, te da su bili u dobrim odnosima, Bulatović je odgovorio:

– Neistine. Legiju sam sreo tri-četiri puta. To su bili službeni kontakti posle bačene bombe na sedište DSS i kada je pomogao da se nađe ukraden službeni automobil audi A6 koji je pripadao kabinetu predsednika SRJ i kada se predao. Bio je korektan, obraćao se s poštovanjem prema instituciji koju predstavljam.

Izvor: republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh