Povežite se sa nama

intervju.rs

KIM: život usred Evrope kao u pokretnom logoru

Sputnik, Brankica Ristić

Društvo

KIM: život usred Evrope kao u pokretnom logoru

U Evropi ne postoji nijedan jedini narod koji živi onako kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji. Tu privilegiju da živiš u sopstvenom domu kao u zatvoru, da ti komšija ukrade, otme traktor, drva, kravu, zapali seno, kuću, a da ne odgovara za to — nema niko.

Piše: Brankica Ristić

Kažu da svaki čovek za života ima samo jednu veliku želju, ali isto tako stara poslovica upozorava — pazi šta želiš, jer može i da ti se ispuni.

Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju jeste, slobodno se može reći, čovek sa samo jednom željom — da Albanci na jugu Srbije imaju ista prava kao Srbi na Kosovu i Metohiji. To je bar stav koji je izneo pred članovima Komisije za monitoring Saveta Evrope uz opasku da Srbija ne može ka EU dok su prava Albanaca ugrožena.

Teško da na ovom kontinentu iko sem Srba sa Kosmeta može da se pohvali da živi u enklavama usred Evrope, da ne sme da govori svoj jezik u prodavnici, da mu deca nikada nisu bila u glavnom gradu naše južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije, Prištini. Niko, pa ni Albanci sa juga Srbije nemaju tu privilegiju kao Srbi sa Kosova da im deca u školu idu u pratnji vojnika naoružanih do zuba.

Nema šanse ni da im neko uskrati bilo kakvo „pravo“, pa ni „pravo“ da komšija na njegovom placu sazida kuću. Nema potrebe da govorimo o tome da su sunarodnici Srba na Kosovu i Metohiji uvek i u svakom momentu spremni da svojim komšijama prirede „vatromet“, kao što su to Albanci uradili Srbima, recimo, 2004. godine.

Muslijua sve ovo naravno boli. Teško je, zaista je teško ući u srpsku šumu da je posečeš dok se vlasnik te iste smrzava jer ne bi da se zamera komšiji i da mu staje na nišan. Nema govora o tome da šefu Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji ne zasmeta činjenica da je Srbima na Kosovu zabranjeno da se zovu Srbima.

Nema zbora da nije srećan što Srbi na KiM ne žive ni u gradovima, ni varošicama, već na selima, jer svi znamo koliko je smog štetan. Ni činjenica da su nekima od njih kontejneri dom prosto nije u redu. Jer, gde je tu reciprocitet? Dok Albanci iz Preševa, Bujanovca ili Medveđe uživaju u blagodetima 21. veka — struji, vodi, internetu, klima-uređajima, Srbi imaju mogućnost da se guraju u limenim kutijama. A zdravstvo?

Pa zar su  Srbima na Kosmetu potrebne bolnice i savremeni medikamenti?! Šta fali ako Srbin iz Prizrena ide na drugi kraj kod lekara, u Štrpce! Ipak je to privilegija. Zar ne?! Zato, zaista, ako pravda postoji, Savet Evrope ili sam EU, i Amerika, treba da učine sve ono što je u njihovoj moći da Muslijuu ispune želju. Da i Albanci sa Kosova žive privilegovano kao Srbi na Kosmetu.

Izvor: Sputnik.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Društvo

Na Vrh