Povežite se sa nama

Kako sam na svoju ruku depresiju lečio testosteronom

U Fokusu

Kako sam na svoju ruku depresiju lečio testosteronom

Foto/internet

Kako sam na svoju ruku depresiju lečio testosteronom

Injekcije testosterona mogu da izazovu srčane udare, neplodnost, probleme sa jetrom, policitemiju (zgrušavanje krvi), kao i da pogoršaju probleme sa disanjem u snu ili alergijskim reakcijama.

Sa 19 godina otkrivena mi je akutna depresija. Sledećih 14 godina proveo sam u potrazi za Svetim gralom antidepresiva. Probao sam dvadesetak psihijatrijskih preparata, od svih dobro poznatih SSRI lekova (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina) kao što su prozak i zoloft, do NDRI varijanti (inhibitori preuzimanja noradrenalina) kao što je velbutrin. Uzimao sam antipsihotike i atipične antipsihotike kao što je abilifaj, mada sam na ovom poslednjem izdržao samo dve nedelje jer me je toliko izmarao da jutrom nisam mogao da čujem alarm.

Bio sam na stabilizatorima raspoloženja, na antiaksioticima kao što su zanaks i ativan, na lekovima protiv ADHD kao što je aderal, plus još nekoliko terapija koje nisu zvanično odobrene. Lekovi koje sam probao ili nisu radili ništa, ili im je efekat bio kratkotrajan, ili su izazivali nepodnošljive propratne efekte (kao kad san na remeronu neprekidno povraćao puna tri dana).

 Danas mi je trideset treća, a duševno zdravlje mi je početkom godine bilo nikad gore. Uprkos trostrukoj terapiji (paksil, velbutrin, lamiktal) depresija me je toliko mučila da nisam mogao da ostanem budan više od deset sati u cugu. Izgubio sam svo interesovanje za seks (U otvorenoj sam vezi sa dvoje ljudi, moj dečko Džef takođe piše za Vajs i može da potvrdi da mi se to nikad ranije nije dešavalo.) Izgubio sam volju za životom. Posao mi je bio neizdrživ. Nikad u životu nisam prošao kroz intenzivniji period depresije.

Negde u to vreme odlučio sam da uzmem stvar u svoje ruke; počeo sam da na crnom tržištu kupujem testosteron i sam ga ubrizgavam.

Još oko 25. godine, doktori su mi preporučili da testiram koliki mi je nivo testosterona, jer muškarci kod kojih je nizak obično manifestuju simptome nalik na depresiju: letargija, loše raspoloženje, manjak želje za seksom, manjak želje za bilo čim. Rezultati su pokazali da mi je testosteron bio 225 ng/dl, a donja granica je 200 ng/dl. Bio sam tu negde, ali zvanično ne ispod crte pa doktor nije hteo da mi prepiše testosteron.

Ovog februara, pošto me je razočarao još jedan koktel lekova, počeo sam ponovo da mislim o testosteronu. Tokom prethodne decenije, nizak T. bio je izuzetno kontroverzna dijagnoza. Farmaceutska industrija mogla bi da zaradi milijarde od lečenja ovog problema, ali rezultati studija koji ga povezuju sa depresijom nisu konkluzivni. Kod muškaraca preko 65 godina jeste ustanovljeno da „terapija testosteronom daje mala ali značajna unapređenja po pitanju simptoma depresije“ Ali to je za starce, ne za ljude na početku četvrte decenije života kao što sam ja.

 Rizici terapije testosteronom su dovoljno značajni da spreče lekare da je olako prepisuju. Injekcije testosterona mogu da izazovu srčane udare, neplodnost, probleme sa jetrom, policitemiju (zgrušavanje krvi), kao i da pogoršaju probleme sa disanjem u snu ili alergijskim reakcijama. Uz brojne druge rizike, svako bi razmislio dvaput.

„Neophodno je bolje istražiti posledice pada testosterona, i efekat unosa testosterona sa strane na te posledice“, kaže Dr. Kristijan Pajk, predavač na USC katedri za gerontologiju Leonard Dejvis. Po njemu, testosteron se neće prepisivati najširoj populaciji dok ne bude okončan opsežan proces istraživanja. Iako mi je rekao da je nizak T. „realan problem koji farmaceutske kompanije ozbiljno guraju“ i da „postoje indicije da nizak testosteron povećava rizik od Alchajmerove bolesti, metaboličkih simptoma, dijabetesa tipa dva, i brojnih poteškoća vezanih za starenje.“

Izvor: vice.com

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh