Povežite se sa nama

intervju.rs

Kako je garda cara Dušana potukla Albance

Vesti

Kako je garda cara Dušana potukla Albance

Foto/internet

Kako je garda cara Dušana potukla Albance

Car Dušan je bio visok oko 2,14 metara. Po nalogu Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Atanasije Jevtić sa komisijom, otišao je u crkvu Svetog Marka u Beogradu i otvorio kivot u kome leži Dušanovo telo. Posle merenja došli su do saznanja da je Car Dušan bio ogroman čovek.

Interesanto je reći da je Dušan bio velik i turnirski borac. Nije propuštao viteške dvoboje i uvek je pobeđivao. Imao je ličnu gardu sastavljenu od ratnika iz cele Evrope, od kojih je svaki bio visok preko dva metra.

Gardu je sačinjavao 101 čovek i svi su bili preko dva metra, što svedoče mnogi istorijski dokumenti. Samo je jedan od njih bio je viši od svih. Jedini koji je smeo da bude viši i od Dušana Silnog bio je – Dušanov barjaktar.

Veliko iznenađenje je sam ratni barjak, koji je takođe ostavljen na Hilandaru. Barjak je trougaonog oblika dimenzija tri metara sa 4,5, od osam slojeva teške svile, na vrhu je veliki krst težak četiri i po kilograma. Takav barjak treba nositi u levoj ruci, dok u desnoj treba nositi mač i braniti zastavu.

Po povratku cara sa Hilandara, diže se cela Albanija u želji da izađe iz carstva. Pošto je prestonica bila u Skoplju, car podiže svoju gardu, i za 28 dana obiđe celu Albaniju. Ispred skoro svakog grada, pred kojim bi se pojavio Dušan sa svojom gardom, grad bi otvorio vrata i istakao belu zastavu. Bilo je samo nekolikom manjih okršaja u kojima su neprijatelji bili potučeni do nogu.

Izvor/intervju.rs

 

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh