Povežite se sa nama

Hvalimo se buntovnicima, a ponašamo se kao robovi

Twitter

Svet

Hvalimo se buntovnicima, a ponašamo se kao robovi

Naša novinarka akreditovana u Beloj Kući, Ksenija Pavlović, prekršila je Trampova pravila i postala tema dana američkih novinara.

Redovne dnevne konferencije za novinare u Beloj kući, od kada je u nju ušao Donald Tramp, dobile su znatno veću pažnju medija, ali od nedavno je, usled niza skandala u kojima se novopečeni predsednik našao, uveden čitav niz restrikcija, pa je pres-konferencije u poslednje vreme najčešće moguće pratiti bez uključenih televizijskih kamera ili audio-uređaja, o prenosu uživo da se i ne govori. To pravilo je prekršila jedna Srpkinja.

Novinari već nedeljama svakodnevno nastoje da vode bitku sa odsekom za odnose sa javnošću, kritikujući Belu kuću zbog ovakvog tretmana i neretko tvrdeći da pres-konferencije bez uključenih kamera nemaju nikakvog smisla. Jednako tako, svako malo se javljaju ideje da se pravila koja je nametnula Bela kuća naprosto prekrše i da neko konačno uključi kameru.

U sredu je to prva učinila novinarka poreklom iz Srbije Ksenija Pavlović, koja radi kao glavna urednica internet stranice „Pavlovic tudej“, a istovremeno je i akreditovana dopisnica u Beloj kući.

Kako piše „Vašington post“, ova bivša profesorka političkih nauka na Jejlu je, bez obzira na zabranu, odlučila preko aplikacije Periskop da emituje audio-zapis brifinga i time je pokrenula svojevrsnu revoluciju.

Iako je kvalitet zvuka loš, jasno se može čuti zamenica portparola Bele kuće Sara Hakabi Sanders kako održava pres-konferenciju. Prenos je prvo trajao 17 minuta, a nakon kraćeg prekida nastavljen je sledećih 31 minut i sve se moglo pratiti putem Ksenijinog profila na Tviteru, piše Jutarnji list.

Iako Pavlović nije među poznatijim izveštačima iz Bele kuće, te je njen prenos u početku privukao mali broj ljudi (prvi je pratilo njih 37, drugi 41 osoba), ovaj buntovni potez privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Velike televizijske kuće poput Si-En-Ena, Fosk njuza ili MSNBC-a do sada su brifinge – one koje su smeli da snimaju, a najčešće su to bile varijante u kojima je dozovoljeno bilo snimati samo zvuk, a ne i sliku – emitovali kasnije, te su poštovali želje Bele kuće.

Mnogi se sada pitaju hoće li i ostali novinari pronaći inspiraciju u ovom potezu Ksenije Pavlović te jednostavno zanemariti zabrane Trampovog tima i uživo javnosti predstaviti sva događanja sa prestižne adrese u Vašingtonu.

U Beloj kući zasad nisu komentirisali ovo kršenje pravila ali bi Pavlovićeva mogla ostati bez akreditacije.

Izvor: Jutarnji list

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh