Povežite se sa nama

intervju.rs

HRVATI ZANEMELI OD MUKE: Pismo svetskog genija rešilo sve dileme – TESLA: JA SAM SRBIN!

Svet

HRVATI ZANEMELI OD MUKE: Pismo svetskog genija rešilo sve dileme – TESLA: JA SAM SRBIN!

AUTOR: Dragana PETROVIĆ

Nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin, napisao Tesla u pismu američkom prijatelju.

Najveći genije našeg vremena Nikola Tesla je bio Srbin, što je on svojeručno napisao u pismu upućeno prijatelju Amerikancu. Ovo istorijsko otkriće je obelodanila predsednica društva „Mihajlo Pupin“ Aleksandra Ninković Tašić, koja je objavila pismo kojim Tesla jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

 Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin – napisao je Tesla.

Dokument kojim se najpoznatiji srpski naučnik izjašnjava o svojoj nacionalnosti godina je čuvano u Americi.

– Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine – rekla je Tašićeva, gostujući u programu Radio Beograda 2.

KRAJ OTIMAČINI

Ovim je stavlja tačka na zloupotrebe i brojne pokušaje Hrvata da otmu srpskog naučnika i, mimo svake pameti, Teslu proglase Hrvatom.

Na Tesline reči da je Srbin u Hrvatskoj su zanemeli. Hrvatski mediji koji su ranije skakali i nazivali skandalom svaki put kada bi se u svetu pomenulo da je čuveni naučnik Srbin sada ćute kao zaliveni. A i šta bi rekli kada im je čuveni naučnik sopstvenim deklarisanjem kao Srbin izbio svaki argument iz ruke.

Hrvati se poslednjih godina iz petnih žila trude da otmu Teslu i predstave ga kao Hrvata zašto što je rođen u ličkom mestu Smiljan, koje je tada bio deo Austrougarske. Naučnik je rodno mesto napustio 1875, kada se preselio na studije u Grac, znači 43 godine pre nego što je Hrvatska posle raspada Austrougarske monarhije postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.

USTAŠKI PIR

S druge strane, godinama se u Hrvatskoj ćuti o tome kakvi su zločini počinjeni nad članovima porodice Tesla, i to dva puta. Tako u Smiljanu, rodnom mestu Tesle, i selu Raduč, iz kog ta familija potiče, danas nema nijednog živog čoveka s tim prezimenom.

Ono malo te loze što je ostalo sačuvano u ustaškim pokoljima tokom Drugog svetskog rata pobijeno je ili proterano u „Oluji“ 1995.

Crkvu Svetog Petra i Pavla, u kojoj je Tesla kršten, ustaše su porušile u Drugom svetskom ratu. Obnovljena je osamdesetih godina prošlog veka, a 1995. potpuno je demolirana i oskrnavljena. Kako svedoče crkvene knjige, 119 članova porodice Tesla skončalo je od ruku ustaša 1941. i 1995, a većina počiva na seoskom groblju u Smiljanu.

Tesla čuvao kopije pisama

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić rekla je da je beogradski muzej jedini na svetu u kom se čuva originalna i lična zaostavština slavnog naučnika.

– U Muzeju Nikole Tesle čuva se oko 160.000 dokumenata u okviru ličnog fonda Nikole Tesle. U okviru lične korespondencije čuva se i koncept pomenutog pisma. Tesla je uredno vodio arhivu i čuvao kopije pisama koje je slao. U našem muzeju se čuva lična zaostavština zatečena nakon Tesline smrti, te arhiva i njegovi lični predmeti imaju status kulturnih dobara – rekla je Jevtićeva.

Na pitanje da li će pismo koje je uzburkalo javnost biti u muzeju ona je istakla:

– Muzej ne polaže prava na predmete i spise koje nije stekao prilikom svog osnivanja.

Ovo je Tesla napisao u pismu

Dragi moj gospodine,

Uredno sam primio vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da vam zahvalim na ispoljenom interesovanju.

Naravno, vi znate da sam ja Srbin koji potiče iz najstarije loze pošto prezime moje majke može da se pronađe jednako duboko u istoriji, kao i bilo koje drugo koje pripada našoj naciji. Urednik tih listova Kanzans farmer i Mejl Briz ne razume baš u potpunosti da je pokrajina gde sam ja rođen u to vreme bila čisto pod političkom vlašću Austrije, što nema nikakve veze s mojom nacionalnošću.

Želim da vas ponovo uverim koliko cenim vašu prijateljsku akciju povodom toga što se desilo.

Dokazi Teslinog porekla

* 1856. Tesla je rođen u selu Smiljan, a ime Nikola dobio je po jednom i drugom dedi

* Bio je četvrto od petoro dece pravoslavnog sveštenika Milutina i Georgine

* Kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu

* Nikola Tesla je imao brata Daneta i tri sestre Milku, Angelinu i Maricu

* Povodom 100 godina od Teslinog rođenja u Americi je objavljena poštanska markica sa likom čuvenog naučnika na kojoj je pisalo: Nikola Tesla američko – srpski genije.

I Šiptari ga svojatali

Šitarski lobisti pokušali su da prisvoje Teslu i proglase ga Albancem. Na šiptarsko-američkom portalu Illyria nedavno je osvanuo skandalozan tekst u kome se navodi da Nikola Tesla nije Srbin, već vodi poreklom iz Albanije. U tekstu stoji da je njegova porodica poreklom iz Sandžaka, a da se njegova majka navodno zvala Gjuka, iako je njeno ime bilo Georgina. Da stvar bude gora, portal je objavi fotografiju Tesle u srpskoj narodnoj nošnji navodeći da se radi o albanskoj nacionalnoj nošnji.

Izvor / republika.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Svet

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

 • Sport

  IDEMO NOLEEEE!!!!

  Autor

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković počinje borbu za odbranu trona. Da li će se posle pauze...

 • Društvo

  Sećanje na Zorana

  Autor

  Na današnji dan pre 19 godina u atentatu na parkingu Vlade Republike Srbije ubijen je prvi...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh