Povežite se sa nama

Francuski bombarderi spremni da polete ka Siriji; Tramp Rusima: „Spremite se, dolazimo!“

Foto: REUTERS/Yves Herman

Svet

Francuski bombarderi spremni da polete ka Siriji; Tramp Rusima: „Spremite se, dolazimo!“

Francuska u slučaju donošenja odluke o bombardovanju Sirije može to da izvede sa baza koje se nalaze na teritoriji zemlje, a ne iz neke bliskoistočne države, piše „Figaro“.

Sa druge strane, posle najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji, predsednik SAD, Donald Tramp, oglasio se na Tviteru i Moskvi poslao poruku u kojoj naglašava da će tih projektila itekako biti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je sa stručnjacima ratne mornarice odlučio da će napad na Siriju biti izveden sa teritorije Francuske, vrlo verovatno sa baze Sen Dizje u departmanu Gornja Marna, a ne sa francuskih baza na Bliskom istoku — u Jordanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi „Figaro“.

U saopštenju se objašnjava da te države ne žele da budu uvučene u tako opasne akcije protiv sirijskog suseda.

List saopštava da će lovcima tipa „Rafal“ sa krstarećim raketama „Skalp“ ako polete sa Sen Dizjea trebati tri punjenja gorivom pre nego što stignu u Siriju.

Nova operacija u Siriji mogla bi da bude „vatreno krštenje“ za višenamensku krstaricu „Akvitan“, koja je pre neki dan primećena u istočnom Sredozemlju. Brod se smatra jednim od najsavremenijih u redovima francuske flote i dosad nije učestvovao u operacijama. „On bi mogao da nanese prvi veliki i brz udar na rastojanju od preko hiljadu kilometara“, piše „Figaro“.

Izvor: Sputnjik.rs

 

1 Komentar

1 Komentar

  1. Simma

    12. aprila 2018. u 11:12

    A štra će biti ako neko obori leteću cisternu sa gorivom, možda će moratiti da slete u Libiju, a tamo je opasno.Ili da se predaju Sirijcima.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Na Vrh