Povežite se sa nama

EKSKLUZIVNA DOKUMENTA: Ovo je Đinđićeva smrtna presuda!

Vesti

EKSKLUZIVNA DOKUMENTA: Ovo je Đinđićeva smrtna presuda!

AUTOR: Goran MITROVIĆ

Vašington je 2002. godine Zoranu Đinđiću ispostavio spisak zahteva koji su mu, kako se ispostavilo, zapečatili sudbinu i koštali ga života. Odmah po povratku u Beograd, Đinđić je sastavio spisak uslova koje mu je ispostavio Kolin Pauel otkriva portal REPUBLIKA.RS

Đinđić je taj papir nazvao „scenarijom sa najlošijim razvojem događaja“, nabrajajući redom šta nas sve čeka u narednom periodu, od ekonomskih pritisaka (preko MMF) i stavljanja na led pregovora sa EU do ucena i pritisaka vezanih za Hag, Kosovo, Republiku Srpsku… Premijer je rukom dopisao detalje za koje je smatrao da su posebno važni.

Foto: Profimedia

Đinđićevi sagovornici bili su državni sekretar Kolin Pauel i ambasador zadužen za ratne zločine Pjer Rišar Prosper

PROBLEM I GADAFI

Srpski telegraf juče je objavio tekst u kom smo otkrili da je Đinđić posle susreta sa Pauelom (u to vreme državnim sekretarom SAD) doslovno rekao: „Ja ovo neću preživeti“. U Beograd se, kako su nam rekli njegovi bliski saradnici Nebojša Čović i Slobodan Milosavljević, vratio bukvalno očajan i hitno je sazvao kolegijum Vlade. Danas otkrivamo ekskluzivno zvanična dokumenta o Đinđićevoj poseti Americi iz kojih se jasno vidi kakve su nam uslove ispostavili u Vašingtonu, uvijene, naravno, u diplomatsku oblandu.

Izveštaje iz Vašingtona slao je u MSP otpravnik poslova Ivan Živković, pošto SRJ tada nije imala ambasadora u SAD

Uz papir koji je sastavio sam Đinđić, objavljujemo i detaljne izveštaje sa sastanaka koje su Đinđić i Goran Svilanović imali u Vašingtonu u maju 2002. sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i američkim ambasadorom koji se bavio pitanjem ratnih zločina Pjerom Rišarom Prosperom. Manje od godinu dana nakon toga Đinđić je ubijen. Izveštaje je u Beograd slao tadašnji otpravnik poslova u našoj ambasadi (ambasadora nismo imali) Ivan Živković.

Amerikanci su, kako se vidi iz dokumenata, od nas tražili bezuslovnu saradnju sa Haškim tribunalom, hapšenje Ratka Mladića, potpun pristup vojnim arhivama i svedocima, privođenje takozvane vukovarske trojke (Šljivančanin, Mrkšić, Radić), ali i prekid vojno-tehničke saradnje sa Libijom, odnosno njenim liderom Gadafijem, i još mnogo toga. Kada se pogleda taj spisak, jasno je zašto je Đinđić, kako svedoči Čović, po povratku rekao da mu „narod ovo neće oprostiti“. Jer, svedoče njegovi saradnici, bio je svestan da mora da ispuni ono što Amerikanci traže, dok je s druge strane znao da će ga zbog toga u Srbiji proglasiti za izdajnika. U krajnjoj liniji, takva percepcija ga je i koštala života…

FOTO/Srpski Telegraf

Dok su izveštaji koje je slao otpravnik poslova iz SAD pisani birokratskim jezikom, papir koji je Đinđić lično sastavio po povratku sadrži mnogo direktnija zapažanja. I, pokazalo se da gotovo do tančina predviđa sve ono sa čim će se SR Jugoslavija i kasnije Srbija suočiti u godinama koje dolaze, a suočavaju se i dan-danas.

REPUBLIKA.RS

1 Komentar

1 Komentar

  1. srbo

    25. septembra 2018. u 23:57

    Malo sutra,pa ga ubili udbine ubice iz jso.kakva glupost.Đinđića je ubila udba,a izvršioci udbine ubice.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Na Vrh