Povežite se sa nama

intervju.rs

Darko Mladić: Ratka su hteli da oteraju u ludnicu

U Fokusu

Darko Mladić: Ratka su hteli da oteraju u ludnicu

Darko Mladić: Ratka su hteli da oteraju u ludnicu

Piše: D. VUJIČIĆ/Tanjug

Sin bivšeg komandanta VRS: Hoće da ga osude po svaku cenu, makar i bolesnog. Skrivali sve nalaze.

Očigledna je namera da se moj otac osudi po svaku cenu i bolestan ako treba, samo da se sakrije nezakonito i nesavesno ponašanje osoblja Haškog tribunala. Sada zabranjuju našim lekarima da ga posete, jer bi oni posvedočili da okrivljeni zbog zdravstvenih razloga nije bio u stanju da se brani i da su suđenje i presuda – pravosudna farsa.

 Ovo za „Novosti“ poručuje Darko Mladić, sin ratnog komandanta Vojske RS, ogorčen zabranom iz Haga da se srpskim lekarima ne dozvoli pristup njegovom ocu.

– Oni su sve Ratkove medicinske nalaze sakrivali od nas. Snimak magnetnom rezonancom njegove glave, načinjen u martu 2017. dobili smo tek pre nešto više od mesec dana. Kako je to utvrdio profesor Dragutinović, snimali su ga bez kontrasta i praktično sakrili pravo stanje njegovog mozga.

 Kakva je u tome uloga doktora Paulusa Falkea protiv koga ste se žalili sudu?

– Otac je prebačen u Hag u teškom zdravstvenom stanju poslednjeg dana maja 2011. Krajem jula iste godine, dok sam mu bio u poseti, došao je u ćeliju nadležni medicinski oficir i otvoreno mi saopštio: „Ukoliko se odbrana pozove na generalovo teško zdravstveno stanje i podnese zahtev za utvrđivanje njegove procesne nesposobnosti – smestiće ga u ludnicu gde neće preživeti više od šest meseci.“ Šta smo mogli da radimo, kome da se žalimo. Morali smo da pristanemo na nefer suđenje. Od Tadićeve vlade, koja je jedva dočekala da se oslobodi tereta nepoželjnog građanina, pomoć nismo mogli da očekujemo.

 Da li je sud pravnom timu ikada dostavio neki dokument o zdravlju Mladića?

– Sve do 2013. kada su ruski lekari zatražili da vide generala, njegov zdravstveni karton nismo uspeli da dobijemo. Tada je počelo dostavljanje dokumentacije na kašičicu i nakon svakog nalaza koji bismo dobili bili smo prisiljeni da pišemo šta od medicinskih dokumenata nedostaje. Silno je vreme potrošeno samo na procedure.

Šta su vama govorili kada ste iznosili zamerke na generalovo stanje?

– Sve vreme su nas ubeđivali da ima punu lekarsku negu. Rečeno nam je da ga čak šalju i na časove joge kako bi se oporavio. Kada sam upitao oca šta mu to rade odgovorio je da on tamo priča sa instruktorkom i zato nismo tražili da ga „skinu“ sa takve terapije. Tužno je to.

SIMBOL BORBE

 Izricanje presude je 22. novembra. Šta očekujete?

– Ratku ne sude kao pojedincu, niti čak kao komandantu jedne vojske. On je simbol borbe malog naroda koji je 1992. stao pred jednu novu geopolitiku i nameru osiljenih moćnika da zavladaju svetom.

MLADIĆ BI BEZ PREGLEDA MOGAO DA BUDE UGROŽEN

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od predsednika Haškog suda Karmela Ađijusa da ponovo razmotri odluku kojom je odbijen zahtev za posetu lekara Mladiću u pritvoru, a koja je zanovana na mišljenju medicinskog osoblja pritvorske jedinice.

Odbrana je sudu dostavila i mišljenja drugih stručnjaka koji su dali suprotan stav.

Budući da je medicinsko osoblje u ponedeljak zaključilo da bi poseta lekara škodila Mladićevom zdravstvenom stanju pre izricanja presude, zakazane za 22. novembar, branioci su objavili deo mišljenja lekara Ristića, čija je poseta prvobitno bila odobrena, a potom zabranjena.

U mišljenju tog lekara se navodi: „U slučaju da je neophodno prisusrtvo pacijenta Ratka Mladića izricanju presude, bez prethodnog spoljnog pregleda, dijagnoza i terapija, ja upozoravama da bi u tim okolnostima on bio direktno izložen visokom riziku za pojavu fatalnih komplikacija, kao što su – još jedan moždani udar, još jedan infarkt ili iznenadna smrt“.

„To bi bilo suprotno svim etičkim medicinskim pravilima“, naveo je Ristić u svom mišljenju.

Sekretarijat Tribunala je inače tražio da se dostave mišljenja dva nezavisna eksperta povodom zabrane poseta svim pritvorenicima.

Izvor: novosti.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Na Vrh