Povežite se sa nama

intervju.rs

Damiru Kapetanoviću iz Pančeva inspektori zaplenili više vrsta egzotičnih životinja

Foto/013info.rs/Nikola Veljković

Vesti

Damiru Kapetanoviću iz Pančeva inspektori zaplenili više vrsta egzotičnih životinja

Zbog nelegalnog držanja egzotičnih reptila u porodičnom domu u Pančevu, inspektori Zavoda za zaštitu životne sredine su oduzeli više vrsta Damiru Kapetanoviću, i to bez njegovog prisustva. Oni su na licu mesta zatekli nečipovane jedinke, iako su držane u zadovoljavajućim terarističkim uslovima. Sve vrste se nalaze na takozvanoj CITES listi zaštićenih životinja.

Pronašli su burmanske pitone (Python bivittatus), kajmane (Caiman crocodilus), loptaste pitone (Python regius) i albino Bou (Boa constrictor).

U Srbiji je inače strogo zabranjeno razmnožavanje reptila dužine veće od tri metara.

Kapetanović je veliki obožavalac egzotičnih životinja i maksimalno je posvećen terarističkom hobiju. Nikada se nije bavio nelegalnom trgovinom i razmnožavanjem vrsta.

-Bez mog prisustva upali su u moj privatni posed i zaplenili burmanskog pitona, albino bou, dva kajmana – ovde se radi o manjoj vrsti iz porodice aligatora i loptaste pitone. Sve životinje su odvezli u plastičnom buretu na Palić, na običan beton i sijalicu, u najgorim terarističkim uslovima. Ne bavim se nikakvom trgovinom i malverzacijom. U mom slučaju oduzete su i vrste koje ne spadaju u opasne i zabranjene za držanje. Loša namera ili nestručnost i totalno nepoznavanje jedinki. Sve ovo radim iz čiste strasti prema ovom hobiju – rekao je za intervju.rs Damir Kapetanović.

Pitali smo i dobro obavešen izvor iz ovog domena nauke šta misli o ovakvoj intervenciji državnih institucija.

– Inspektori imaju puno pravo da upadnu u privatan posed vlasnika nelegalnih tj. nečipovanih jedinki i zaplene ih. U Ministarstvu životne sredine izdaju se specijalne potvrde i dozvole koje se tiču tzv. CITES listi zaštićenih vrsta –  dodaje naš izvor iz samog vrha herpetologije.

intervju.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Vesti

Na Vrh