Povežite se sa nama

intervju.rs

Čitamo o velikom ratu dok nas dave u malom mraku

U Fokusu

Čitamo o velikom ratu dok nas dave u malom mraku

wallut.net

Čitamo o velikom ratu dok nas dave u malom mraku

Istoričar Milorad Ekmečić ustvrdio je da SAD stvaraju uslove za treći svetski rat, povod za izbijanje nove planetarne vojne biće „jagma oko Sibira“, ali je Srbima gore bez tog rata jer „nas dave u malom mraku“.

Rat je naša nacionalna društvena igra, genetski zapisan kod u vidu buna, ustanaka, oslobodilačkih ratova, bombardovanja… Do te mere da su danas najčitaniji tekstovi u Srbiji vezani za „ratnu kladionicu i licitacije“. A, kako su medijima neophodni bombastični naslovi, tako svakog dana imamo barem po jedan naslov “Počinje III Svetski rat!”, iako kod nas kao da se još ni Drugi nije završio. Situacija u svetu pogoduje katastrofičnim predviđanjima, dok je u delu srpske javnosti Treći svetski rat decenijama lajtmotiv, omiljena tema za konfabuliranje i razvijanje apokaliptičnih scenarija.

Emir Kusturica je prošle godine u Politici najavio da će treći svetski rat početi napadom Amerike na rusku televiziju Raša Tudej. Za razliku od Kusturice, saradnik njegovog sajta Iskra Radoje Andrić smatra da je globalni sukob već počeo, i to u Užicu, kad je nemački trgovinski lanac Lidl kupio deo vojne kasarne u tom gradu.

Kusturičin kolega po muzičkom oružju Nele Karajlić optimistički se zapitao u jednom intervjuu: „Šta nama može treći svetski rat kada smo preživeli apokalipsu devedesetih?“

Umesto da nas interesuju zdrav život, lepota, ljubav i solarna energija, najčitaniji naslovi u Srbiji već godinama vezani su za crnu hroniku i za nuklearna predviđanja.

A, rat ko rat, uglavnom nikada ništa drugo sa sobom nije donosio osim vladavine bubašvaba. Iz te velike mutne vode na površinu po pravilu isplivaju najveća govna. Ali, u slučaju nuklearnog – pobednika biti neće.

Izvor: intervju.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh