Povežite se sa nama

intervju.rs

CELA SRBIJA OPLJAČKANA POSLE 5. OKTOBRA! Dinkić prvi ušao u Trezor! Ceo PLATNI PROMET iz devedesetih je NESTAO!

Politika

CELA SRBIJA OPLJAČKANA POSLE 5. OKTOBRA! Dinkić prvi ušao u Trezor! Ceo PLATNI PROMET iz devedesetih je NESTAO!

Piše/Silvija Slamnig

 Svi podaci o platnom prometu tokom devedesetih su nestali posle promena 2000. Postoje samo podaci od 1. marta te godine. Ovo je pljačka, a niko nije kriv, navodi Saša Radulović.
 Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović tvrdi da su nakon 5. oktobra 2000. iz Narodne banke Jugoslavije nestali svi podaci o platnom prometu tokom devedesetih otkriva kurir.rs

– Postoje samo podaci o platnom prometu od 1. marta 2000. godine. Cela Srbija je opljačkana i niko nije kriv – napisao je Radulović na Tviteru.

Uništen softver

Ko je to uradio, zasad je nepoznanica, ali ekonomista Ljubomir Madžar smatra da Radulović možda misli na Mlađana Dinkića, tadašnjeg guvernera – čoveka koji je posle oktobarskih promena prvi ušao u državni trezor.
– Ako je to neko radio, sigurno se i postarao da se ne sazna. Ali iz ovoga mogu da zaključim da možda cilja na Dinkića. On je bio prvi guverner, i pod uslovom da je tačno da su platni prometi obrisani, on bi mogao da bude odgovoran. Takođe, mogao bi da snosi odgovornost i u slučaju da se nije postarao da ih zaštiti od drugih. Pošto ne znam činjenice, ovo ne mogu da tvrdim sa sigurnošću, zato treba da odgovori sam Dinkić. Onaj Dinkić kog sam poznavao bio je vrlo pošten čovek, ali ne znam za dalje, kad je ušao u politiku – kaže Madžar.

Dobro upućen izvor Kurira otkriva da su podaci platnog prometa nestali tako što je neko namerno uništio softver.
– Stigla je naredba da se uništi informacioni sistem koji je koristila Narodna banka, to je sve stiglo s vrha. Bila je to jasna sabotaža i želja da se prikriju tragovi. Uništen je softver koji je pratio dnevno saldiranje i sistem je pukao, svi podaci su izbrisani – kaže naš izvor.

Sankcije

Advokat Branko Pavlović smatra da su podaci o platnom prometu morali da se čuvaju i na neki drugi način, a ne samo elektronski.
– Sve što se radi mora da postoji i u elektronskoj formi. To je bila ozbiljna država i nije moguće da je sve tek tako nestalo. U to vreme je zemlja bila pod oštrim sankcijama, dizajniranim tako da umremo, da Srbi nestanu. Trgovinske transakcije i platni prometi su bili gotovo onemogućeni, zbog čega je moralo da se dovija i plaća u kešu. Tako su se iz zemlje iznosile silne pare, jer smo mi bili veoma zavisni od uvoza – kaže Pavlović.
Do zaključenja broja Mlađan Dinkić nije odgovarao na brojeve telefone poznate redakciji. Ni Radulović juče nije detaljnije želeo da objasni svoj tvit.

Branko Dragaš

Novac završio na kiparskim računima
Ekonomista Branko Dragaš kaže da bi svim transakcijama moglo da se uđe u trag:
– Svaki novac ima svoj trag. Pošto je zbog sankcija platni promet bio blokiran, novac je iz države odlazio u kešu na Kipar. Da bi mu se ušlo u trag, treba početi sa istragom kiparskih računa, to nije moguće sakriti. S Kipra je novac odlazio u Bejrut, London, Abu Dabi, Rusiju… To je stvar za istražne organe i Interpol.

kurir.rs

2 Komentara

2 Comments

  1. Srbin

    11. januara 2019. u 01:52

    Misli da smo ga zaboravili, pa je sav blazen. Ali, vara se, jer tek predstoji igranka u kojoj ce on nositi glavnu ulogu optuzenog za pljacku Srbije.

  2. mmmm

    11. januara 2019. u 16:36

    DILINDŽER DINKIĆ JE NAŠAO PRAZAN TREZOR KAD JE UPAO SA ŠMAJSEROM KDO BORKE VUČIĆ !OBAVESTIO ŠEFOVE NATO I ONDA SU KONAČNO DEFINITIVNO ODUSTALI OD KOPENE AGRESIJE SRBIJE! TO MOŽE DA ZNAČI SAMO JeDNU STVAR :(DA NOVCI IZNETI IZ SRBIJE KAO SVAKA NORMALNA DRŽAVA I NARODNE BANKE PROŠLOG VEKA PRED SVETSKE RATOVE EVIDENTNE NA SVOJOJ TERITORIJI I OROČENE NA NEKI DUŽI PERIOD(OBIČNO 10 GODINA)DOK RATNA ZBIVANJA NE PRODJU) NISU VRAĆENA U SRBIJU ZBOG PROMENE VLASTI I NEPOVERENJA STARE U NOVU) NEGO SU ZAVRŠILI NEGDE DRUGDE VEROVATNO STARA VLAST ODVUKLA ZA SOBOM VAN SRBIJE! VEROVATNO TAMO I PLATILA VELIKI REKET A I NAPRASNO 90% BIVŠIH POLITIČARA I FUNKCIONERA NAŠPPUSTILO JE POSLE 2000 SRBIJU ILI JE „UMRLO PRE ROKA PRED SAM KRAJ ŽIVOTA! I TO JEDINO OBEĆANJE USPELA DA URADI PRE ROKA! ZATO JE SRBIAJ GODIŠNJE GRADILA 10KM AUTOPUTEVA I PRUGA UMESTO 20 KM KAO NPR HRVATSKA KOAJ JE VEROVATNO SVOJ NOVAC DOVUKLA JUĆI I PODELILA U 20O TUDJAMOVIH FAMILIJA!INDICIRA DA JE FRAU MERKEL OBJAVILA LISTU 120 NEPOŽENJIH LICA IZ SRBIJE U EU VEROVATNO POTPISNIAK TIH RAČUNA NEBILI I DALJE EU BAEK VRTILE TE NOVCE!ABREM JOŠ 10 GODINA ! E TO BI TO MOGLO DA ZNAČI.NIJE LOŠ TRAG ŠTO MLADJAN IMA PLATU U ZBER BANCI PREKO 25 000 EURIĆA!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh