Povežite se sa nama

intervju.rs

Alenovu majku silovao je srpski vojnik, majka ga nijednom nije uzela u naručje niti podojila

Svet

Alenovu majku silovao je srpski vojnik, majka ga nijednom nije uzela u naručje niti podojila

Njegova biološka majka je silovana i prognana iz Foče. Ostavila ga je u porodilištu gde se sedam meseci o njemu brinulo osoblje, a onda ga je usvojio tamošnji domar.

Piše: Lada Novak Starčević

Nazivaju ih ‘nevidljiva djeca rata’. Mnogi od njih ne znaju pravu istinu o svom porijeklu, a i oni koji znaju boje se moguće osude i prezira. Alen Muhić je rođen ratne 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče. Rodila ga je, a da ga nije nijednom uzela u naručje niti podojila. Nije mu dala ni ime. U tom trenutku on je za nju bio plod užasa kojeg je preživjela.

Sedam mjeseci o Alenu se brinulo medicinsko osoblje, a među njima i domar bolnice Muharem Muhić koji ga je povremeno donosio kući.

Muharem i supruga Advija su ga posvojili, a oni su mu uz suprugu Dženanu te sestre Almiru i Jasmilu najveća podrška.

Alenov biološki otac je Srbin, Radmilo Vuković, a supruga Dženana

Istinu o svom porijeklu otkrio s 10 godina

Alen je, kaže, ponosan što su njegovi roditelji oni koji su ga odnijeli iz bolnice i odgojili u najtežem vremenu i koji strepe nad svakom njegovom tugom, ali i uživaju u njegovoj sreći.

Istinu o svom porijeklu otkrio je kada je imao deset godina. Dogodilo se to sasvim slučajno, prilikom prepirke s djecom u dvorištu, kada je saznao da je usvojen.

Ma koliko je okolina u to vrijeme bila okrutna, zahvaljujući podršci i razumijevanju obitelji, Alen je taj period hrabro prebrodio. S redateljem Gegićem snimio je dokumentarac ‘Dječak iz ratnog filma’.

Kako je odrastao počela mu se buditi želja da upozna svoje biološke roditelje. Znao je da mu majka živi u SAD-u gdje ima novu obitelj. Opet je krenuo snimati dokumentarac. ‘Stupica nevidljivog djeteta’ film je o njegovom susretu s roditeljima.

Njegovi posvojitelji su zbog svega bili zabrinuti i nisu bili za to. Posebno za njegovu majku je to bio šok.

„Mislila je da ću, ako pronađem biološke roditelje, njih napustiti, otići živjeti u Ameriku i slično. Trebalo mi je nekoliko mjeseci prije početka snimanja da ih uvjerim da se to neće desiti jer to su za mene nepoznati ljudi, nikada ih u životu nisam vidio ili sreo, kao ni ostale krvne srodnike… Izgubljeno vrijeme se ne može vratiti. Dakle, majku ne osuđujem, ali ništa i ne tražim. Sve što mi je bilo potrebno pružili su mi moji roditelji“, rekao je Muhić prije dvije godine AlJazeeri.

Film je završen, a ni otac ni majka nisu se željeli susresti s njim.

Biološki otac tvrdi da je sve laž

Alenov biološki otac Radmilo Vuković je kao pripadnik vojnih snaga tzv. Republike Srpske bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju u Foči u ljeto 1992. godine.

Vuković je prvobitno osuđen na pet i po godina zatvora, ali je poslije oslobođen optužbi.

Alen i njegov biološki otac čak su jednom i dogovorili susret, no u zadnji čas Vuković je rekao da ga ne smatra svojim sinom, da on nije napravio nikakav zločin i da je sve to laž.
Međutim, Alen je 2006. napravio DNA analizu kada je Radmilo uhapšen i ona je pokazala da je on uistinu njegov biološki otac.

Alen ne krivi svoje roditelje, i sa velikom ljubavlju podiže naslednika

„Na svu sreću, ja sam ipak sretan u životu, uspio sam izvući tanji, a ne deblji kraj. Zahvaljujući mojim pravim roditeljima postao sam ovo što sam sad. Najviše znači podrška obitelji koja me je odgojila kao svoje rođeno dijete, i stalno to spominjem. Zahvaljujem se Bogu što mi je dao ovako divne ljude, jer, nažalost, mnoga djeca, moje ili slične sudbine, nisu imala tu sreću“, rekao je Alen.

S majkom se ne čuje, ali se ne zamara s tim

Alen danas živi u Goraždu i radi kao medicinski tehničar u istoj bolnici u kojoj je i rođen.

Otkad je upoznao svoju suprugu puno je mirniji, a prije godinu dana im je kao kruna ljubavi i sreće došao sin Rejjan.

„Nakon djeteta život se mijenja za 180 stupnjeva. Borim se da moj sin ima bolje djetinjstvo nego ja. Nastojim ga odgojiti da bude realan i bori se za svoje, da ne da na sebe i uvijek drži do sebe. I da, naravno, ne sluša druge nego da bude ono što je“.

S majkom se ne čuje, no kaže da se s tim više ne zamara.

„Imam prioritete u životu, a to je moja obitelj. Meni je bio cilj da je upoznam, što sam i učinio i postigao, to je jedan od mojih uspjeha“, zaključuje Alen.

Izvor: 100posto.hr

1 Komentar

1 Komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Svet

 • Sport

  Sudar titana!!!!!

  Autor

  Utorak 21.5.2022, Bulonjska šuma, Pariz, Rolan Garos. Dva najbolja tenisera današnjice će u teniskom klasiku po...

 • Društvo

  Roming-stari problem na putovanjima

  Autor

  Iako je 1. jula prošle godine roming za Severnu Makedoniju, Albaniju, BiH i Crnu Goru ukinut...

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh