Povežite se sa nama

intervju.rs

Ako zbog religije nekoga mrzite, onda vam je potrebna nova religija

U Fokusu

Ako zbog religije nekoga mrzite, onda vam je potrebna nova religija

“Obuci se u vedrinu koja je mila Bogu. Molitva sa žalošću ne izlazi pred Gospoda”, pisao je Jermin Pastir. Umesto Vaskršnje radosti i praštanja, sve češće se čuje lavež pasa “pravednih”, što spremni su ubijati u ime Tvoje. A, ako zbog religije nekoga mrzite, onda vam je potrebna nova religija.

Fizičar Nils Bor je objasnio da je ekspert čovek koji je napravio sve greške u poslu kojim se bavi. Tako i prekaljeni eksperti u opitu mistike govore da ako verujete i živite u Hristu, već ste na putu svetosti. Koga danas možemo da promenimo do sebe same? Kad se čitaju oci koji su imali opit svoje ništavnosti, Bog im je davao da vide da su nula, a to nije bila samo govorna figura. Govorio je Siluan Atonski, kako je pao a đavoli igrali oko njega, i dođe Hristos i kaže mu: “Samo gordi tako stradaju!” Upao je u očaj iz gordosti. Želeo je da se On brine o bližnjima da li će biti u Raju! To, kaže mu Hristos, prijatelju, nije tvoj posao.

Stradalna nedelja u stradalnim godinama podsetila nas je i na reči Antonija Velikog da su mučenike danas zamenili monasi askete čiji je podvig život svakodnevnog mučeništva. Poput njih, i mi treba da ponesemo svoj Krst, te da prihvatimo ono što nas nadilazi i da se smirimo. Tako ćemo imati mir u duši. To ne znači da budemo indiferentni kao budisti, već samo da nosimo veru, nadu i ljubav u srcu. Bog je Ljubav, ne hipi ljubav, već Trojica koji su iz ljubavi stvorili ovaj svet. To nam Pismo govori, a ne naš um.

Viktorin, episkop Ptuja (u današnjoj Sloveniji) koji je mučenički skončao pod Dioklecijanom (oko 303) termin “Sveti” koristio je kao puku oznaku za članstvo u Crkvi. Biti svet znači biti izuzetak, poseban. Čak i skandalozan, ako znamo da i samog Hrista Boga u Novom Zavetu nazivaju „Znak polemike“ (Luka 2,34) i „Stena sablazni“ (Prva Petrova 2, 7.)

Svetost je svojevrsna ekvilibristika: održati se u ravnoteži, ne okliznuti se s visine… Svetost je sadašnjost i naša dužnost kako je primetio Sveti Filaret Moskovski, a po rečima Svetog Porfirija Kavsokalivita, postite koliko možete, molite se koliko možete, ali u svemu budite radosni. Imajte u sebi radost Hristovu jer to je radost koja traje večno. Svetost i radost idu zajedno, kako je govorio Sveti Tadej srpski dodajući: “Radujte se i pevajte, jer to odgoni sile nečiste.” Vaskrs je najradosniji praznik, zato neka Svetlošću Hristovog Vaskrsenja zasijaju i naše duše: Hristos Vaskrse, rode plemeniti, grešni i Bogu verni!

Izvor: intervju.rs

Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh