Povežite se sa nama

intervju.rs

Ako ne možeš da ih pobediš, prodaj se: Čak 582 odbornika promenila stranku!

Politika

Ako ne možeš da ih pobediš, prodaj se: Čak 582 odbornika promenila stranku!

Čak 582 odbornika promenila su stranački dres i tako izvrgli ruglu izbornu volju građana u 103 opštine u Srbiji u prethodne tri godine, rezultati su istraživanja organizacije CRTA.

Od kako su pre tri godine održani lokalni izbori i konstituisane lokalne skupštine, najveći broj preletača, skoro polovina, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas nije deo vlasti u svega 13 od 170 lokalnih samouprava. Preletanje iz SNS u druge stranke ili samostalne odbornike zabeleženo je u 29 slučajeva. Postoje i preletači koji su tokom jedne godine promenili čak tri stranke, i to svega nekoliko meseci nakon izbora.

– Praćenje preletanja pomaže da razumemo u kojoj meri se poštuje, a u kojoj meri izigrava izborna volja građana. Ono što uočavamo je da se preletanja ređe dešavaju zbog slaganja ili neslaganja sa političkim idejama i programima, a mnogo češće zbog prilike da se zauzme bolji položaj i pridruži timu koji dobija, bez obzira na javni interes – ističe Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima organizacije CRTA, na čijem portalu „Ko je na vlasti“ se mogu videti detaljni podaci o ovom istraživanju.

Naravno, ponašanjem preletača najviše su pogođeni birači.

– Građani Srbije imaju pravo da znaju ko ih predstavlja i da li donose odluke u njihovom interesu. Promena partije u toku trajanja mandata urušava poverenje građana u izbore i demokratski izabrane predstavnike – naglašava Branković.

Trend preletanja u vidu napuštanja stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika, zabeležen je u 124 slučaja. Pored toga, dešavalo se da odbornici tri ili četiri puta menjaju stranke, što je zabeleženo u Somboru, Valjevu, Lebanu, Blacu, Preševu, Čačku. Takav trend teško je u potpunosti sprečiti, ali je moguće smanjiti, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

– Javni pritisak mora da pođe od birača, oni su ti koji treba da vode računa o tome ko ih predstavlja u institucijama i kako se oni ponašaju. Ako izabrani predstavnik promeni stranački dres, građani koje predstavlja imaju pravo da zahtevaju političku odgovornost i ne tolerišu postizbornu trgovinu odbornicima – ističe Nedeljkov, i dodaje da preletanje mora biti predmet interesovanja i tužilaštva jer u svakom od 582 slučaja, kako kaže, ima i osnovane sumnje postojanja korupcije.

Bojan Klačar iz CESID-a podvlači da je preletanje posebno izraženo poslednjih godina, pošto je SNS na vlasti u gotovo svim opštinama pa lokalni političari žele da se pridruže toj stranci kako bi bili na funkciji.

– Broj preletača bi se mogao ublažiti promenom izbornog sistema gde bi birači neposredno glasali za odbornike, a ne za stranačke liste. Na taj način političari bi imali motiv da budu dosledni u svojim stavovima, a i stranke da ih zadrže. Takođe, političari bi morali da shvate da politika nije plen niti samo boravak na vlasti, a da opozicija nije politička smrt – naglašava Klačar.

Zanimljivo da su u prvih četiri preletača odbornici koji su čak četiri puta menjali stranku ili status u prethodne tri godine. Reč je o četiri žene, a po karakteru preletanja izdvojila se Dubravka Šarac-Minić, koja je u opštini Pančevo iz tabora DS-a stigla preko nezavisnog statusa i Narodne stranke do – SNS-a.

blic.rs i beogradski-glas.rs

1 Komentar

1 Komentar

  1. Žare

    24. maja 2019. u 06:49

    Pa gospodo, ni jsdna stranka koja je bila ili je na vlasti NE ŽELI da menja izborni zakon.Ovo im odgovara jer tako kupuju ljude da im rade ma terenu(skupljaju potpise, vrše prepade tj. anketiraju ljude po ulicama stanovima itd.). Tako kupljenog čoveka uvek neko drugi ko ponudi više može da kupi.Vlast je slast,što veća vlast veća slast.Reče nekad davno jedan profesor BU:“Nekada su partijci hteli od stručnjaka hteli da naprave partijske kadrove, a sada od partijaca prave stručnjake“.Zato i nije čudo kada preleću(kupuju ih) druge partije.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh