Povežite se sa nama

intervju.rs

5.000 irskih ratnika palo je protiv Bugara, braneći Srbiju

U Fokusu

5.000 irskih ratnika palo je protiv Bugara, braneći Srbiju

Foto Mark Keting

5.000 irskih ratnika palo je protiv Bugara, braneći Srbiju

U slavu 5.000 palih irskih ratnika koji su rame uz rame sa Srbima ratovali protiv Bugara, kod Dojrana i danas stoji Keltski Krst na kome piše: „U znak sećanja na one iz Desete irske divizije koji su živote dali u odbrani Srbije”. Deseta irska divizija sa 8.000 boraca zaustavila je, na nekoliko dana, na braniku Srbije, čitavu bugarsku armiju od 99.497 vojnika.

Srbija je bila pred kolapsom decembra 1915. godine. Napadnuta od Austrougarske, Nemačke i Bugarske, država je krenula put golgote preko albanskih planina. Premalo saveznika je bilo tu, ali su uz Francuze, rame uz rame sa našim vojnicima, tu stajali Irci kada je bilo najpotrebnije. Bugarska je u septembru 1915, dobrim delom i zbog očiglednog neuspeha Saveznika u Dardanelama, potpisala sporazum i ušla u rat na strani Centralnih sila. Bugari su pokrenuli veliku vojnu silu ka jugu kako bi opkolili srpsku vojsku u povlačenju. Na granici Kraljevine Srbije i Grčke, irska Deseta divizija, sastavljena od oko 8.000 dobrovoljaca, kod sela Kosturino pokušala je da zaustavi čitavu bugarsku armiju od 99.497 vojnika.

Irci su u Solun stigli u letnjoj opremi, direktno nakon sopstvenog pokolja kod Galipolja gde su ratovali u sastavu britanskih imperijalnih trupa. Iako su saveznici pretrpeli gadan poraz od Turaka kod Galipolja, to Irce nije sprečilo da u letnjoj opremi u novembru stignu u okolinu Kosturina. Cela bitka za Galipolje je poznata po teškim gubicima na obe strane: skoro polovina ukupnog broja angažovanih vojnika izbačena je iz stroja. Od 568.000 vojnika upotrebljenih na strani Antante i 315.500 na strani Centralnih sila, ukupni gubici bili su veći od 470.000 ljudi, od čega je oko 130.000 poginulo.

Dok su Francuzi direktno štitili srpsko povlačenje, irska divizija pokušala je da spreči prodor Bugara kroz jedini planinski prolaz u Vardarskoj dolini koji je Bugarima značio otvoren koridor za napad na Srbe.

Do samog napada bugarske vojske, više od hiljadu Iraca je dobilo promrzline. Ali kada je strašan bugarski napad počeo, Irci su junački branili visoravan okruženu visokim vrhovima na kojima je bilo nemoguće ukopati dublji rov zbog kamenog terena. Irci su danima držali liniju fronta, i iako su bili pod snažnim naletima bugarske artiljerije i pešadije, bacali su Bugare u očaj.

Došli su da pomognu Srbima i stajali su časno. U prvom udaru borbe prsa u prsa poginulo je 138 Iraca iz petog, dablinskog bataljona. Nakon tri dana borbi, taj irski bataljon je sa 1.042 spao na 565 vojnika. Ništa bolje nisu prošle ni ostale irske jedinice.

Kako je u tim napadima poginulo više od 1800 francuska vojnika, dalji otpor bio je uzaludan. Bugari su uspeli da se uvuku između dve savezničke vojske, te je naređeno francusko-irsko povlačenje.

Bugari su slavili pobedu, ali su Srbi zahvaljujući Francuzima i Ircima uspeli da se domognu obale. U slavu Iraca koji su se borili protiv Bugara, za Srbiju, kod Dojrana i dan danas stoji keltski krst na kome piše: „U znak sećanja na one koji su pali, iz Desete irske divizije koji su živote dali u odbrani Srbije”. Na braniku Srbije, stradalo je oko pet hiljada irskih ratnika.

Izvor: Global Media Planet INFO http://www.globalmediaplanet.info/kad-su-irci-krenuli-na-bugare-da-bi-pomogli-srbima/

7 Komentara

7 Comments

 1. Miro

  26. aprila 2017. u 02:40

  Irska braća i Jude iz komšiluka!!!

 2. Nic Löving

  27. aprila 2017. u 16:43

  Fantasticna prica i fantastican vremenski dokument! Hvala za clanak. Samo mi jedna stvar nije jasna, zasto nam o tome nisu govorili nasi profesori istorije? Koliko se ja secam, a jesam zainteresovan za istoriju, samo se govorilo o francuskim vojnicima koji su pomagali Srbiji. Ima sigurno jos mnogo intresantnih tema koje bi trebalo da bace svetlo na dogadjajima i u Balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu. Jos jednom hvala.

 3. Rodja

  27. aprila 2017. u 18:22

  O ovim slavnim Ircima država Srbija treba da snimi film! Pokolj na Galipolju. Jadni preživeli tu klanicu, i došli da ostave kosti u Srbiji… Naravno da se nije mnogo toga moglo pročitati u istoriji – kasnijoj komunističkoj istoriji nisu odgovarale ovakve informacije. Njih je zanimao samo drug Tito i ono što on odobri. Dakle, za Srbiju – veoma malo.
  Ovakva istorija nakon Prvog svetskog rata pak nije odgovarala Englezima. Postavila bi se brojna pitanja: zašto su Irci ginuli kod Galipolja, zašto su branili Srbe, zašto Irska deca, zašto ne Engleska?
  Treba potpuno rasvetliti ovaj događaj.

 4. iko

  28. aprila 2017. u 12:58

  Sramota,immam 70 godina i tek sada saznajem o mnogim herojima koji su branili Srbiju.Nije reč samo o Ircima tu su hrabre doktorke i med.sestre iz Škotske.Verovatno da ima još puno primeras koje smo zahvaljujući srpskim komunistima namerno zaboravili-

 5. Saša

  4. maja 2017. u 14:18

  Holivud bi bar tri filma i seriju imao o ovome, a mi..

 6. Mirka

  12. novembra 2017. u 10:21

  Slava im !!! Zalisno da sad tek izlaze na videlo ovakve istine !!!

 7. МВГР

  2. januara 2018. u 21:03

  Слава свим херојима који погибође за одбрану Србије.Мало или нимало се о њима зна а требало би да у књиге историје уђу да деца уче о тим херојима који су раме уз раме са србима бранили Србију. Доћи после Галипољског покоља у летњој опреми и борити се тако срчано далеко од куче за савезника је велика жртва и треба јој одати почаст.
  ХВАЛА И СЛАВА ХЕРОЈИМА.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u U Fokusu

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh