Povežite se sa nama

Prskaju po nama: Američki Kongres održao prvo saslušanje o geoinženjeringu i manipulacijama vremenom

Svet

Prskaju po nama: Američki Kongres održao prvo saslušanje o geoinženjeringu i manipulacijama vremenom

Prskaju po nama: Američki Kongres održao prvo saslušanje o geoinženjeringu i manipulacijama vremenom

Pojmovi kao što je “Manipulacije vremenom”, skočile su iznenađujućom brzinom sa nivoa “teorije zavere“ u mejnstrim realnost, kako je američki Kongres održao svoje prvo saslušanje o geoinženjeringu.

Kongresnom saslušanju, pod nazivom “Geoinženjering: inovacije, istraživanje i tehnologija“, prisustvovali su članovi odbora Predstavničkog doma, kao i akademici i istraživački naučnici, kako bi razgovarali o budućnosti istraživanja geoinženjeringa.

Interesantno je da su “kemtrejls“ već dugo tema teorija zavere sa velikom količinom dezinformacija koje su objavljivane širom interneta, uključujući i lažne studije i fotografije. Međutim, nekoliko pravih studija pokazuju da se geoinženjering već dogodio, što ukazuje na to da su se tajni projekti za testiranje nauke verovatno već odigrali.

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje ukazuje na to da je geoinženjering već počeo, i da je bar jedna od supstanci koje se koriste zapravo toksični nusproizvod sagorevanja uglja.

Tokom saslušanja prošle nedelje, raspravljalo se o potencijalnoj potrebi da se uspostavi regulatorna struktura u okviru koje bi bili omogućeni eksperimenti, u određenoj meri.

Kalifornijski kongresmen Džeri Meknernej je rekao da planira uskoro da uvede zakonodavstvo kojim će Odeljenje za energetiku i druge federalne agencije upućivati da podrže dva izveštaja Nacionalne akademije nauka o geoinženjeringu.

Svaki stručnjak na saslušanju je istakao da tehnike geoinženjeringa ne treba zameniti naporima da se smanje gasovi staklene bašte i pripreme za uticaj klimatskih promena. Pored toga, pismo koje su potpisala 24 naučnika i zagovornika za zaštitu životne sredine, navodi da “svako razmatranje istraživačkog programa o geoinženjeringu koje je finansirano i koordinirano od strane države, mora biti u kontekstu strateškog odgovora na klimatske promene.

Tokom saslušanja, predsednik odbora je istakao da bi geoinženjering “mogao imati pozitivne efekte na Zemljinu atmosferu“, ali je upozorio da “moramo još mnogo toga da naučimo“.

Iako je nagovestio da bi geoinženjering mogao biti poželjniji od povećanja propisa, rekavši: “Iako nismo sigurni da je ovo izvodljivo, neki naučnici veruju da bi to moglo postići značajne ekološke prednosti po jeftinijoj ceni od propisa“, on je priznao da postoji potencijal za “nenamerne posledice geoinženjeringa“.

On je naglasio činjenicu da su brojne studije pokazale “efekat leptira“, pri čemu bi promena klime u jednom delu sveta mogla imati katastrofalne efekte negde drugde u svetu.

“Jedna zabrinutost je u tome što bi razvedravanje oblaka moglo izmeniti obrazac kiše, čineći da na nekim mestima pada više kiše a na drugima manje. Još uvek ne znamo dovoljno o ovoj temi da bismo temeljno razumeli prednosti i mane ovih vrsta tehnologija.“

Više nema rasprave o tome da li je geoinženjering stvaran i da li to može uključivati ubrizgavanje ili prskanje nekog materijala u atmosferu. Iako se ova tehnologija polako razvija i raspoređuje u mraku, očigledno je dozvoljeno da se sada iznese na svetlo kako bi se javnost uslovila za operacionalizaciju tehnologije.

Čini se da je javnost u velikoj meri izostavljena iz ove rasprave.

Da li će javnost progovoriti i naterati da se njihov glas čuje, ili će biti ućutkani tako što će biti označeni kao teoretičari zavere čak i usled najmanjeg pominjanja geoinženjeringa, ostaje da vidimo…

Izvor: Webtribune.rs

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Najčitanije na intervju.rs

Facebook

Tagovi

Na Vrh