Povežite se sa nama

intervju.rs

Krizni štab doneo odluku – Aušvic smanjen sa 22h na 20h!

Politika

Krizni štab doneo odluku – Aušvic smanjen sa 22h na 20h!

Sednica Kriznog štaba završena je danas nakon sastanka koji je trajao 2 u Vladi Srbije, nakon čega se javnosti obratila ministarka Darija Kisić Tepavčević.

– Epidemiološka situacija je u ovom momentu prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da svaki dan između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti – rekla je Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju medija.

Više od 3 miliona građana Republike Srbije dobilo je makar prvu dozu vakcine, to je veliki uspeh, međutim to nije dovoljno, podsetila je ministarka.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

– Šta je sada suština. Ponovo moramo da kažemo: „Vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija“. U ovom momentu je 56 odsto građana vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 40 godina tek svaki četvrti je vakcinisan, i ja bi apelovala na sve mlade ljude koji misle da im virus ne može ništa da svako mora da da svoj doprinos borbi – rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

– Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije – navela je Kisić Tepavčević.

Kovid propusnice za ugostiteljske objekte i kockarnice

Ministarka je objasnila da je uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se okupljaju mlađe osobe imala značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih.

– Videli smo da uvođenje kovid propusnica na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu najviše okupljaju mlade osobe, imale značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije. U skladu sa tim odlučili smo da produžimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da rade 24 sata – navela je ministarka.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u ugostiteljskom objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole.

Takođe ovu meru smo proširili i na kockarnice i to u ovom momentu što se tiče novih protivepidemijskih mera.

– Od ponedeljka, kovid poropusnice će važiti u svim kockarnicama, slot klubovima, kladionicama, kao i u svim ugostiteljskim objektima – navedeno je na koferenciji na medije nakon sednice.

Produžen jesenji raspust

Na sednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

– Od 8. novembra do 12. trajaće produženi jesenji raspust za đake – saopštila je ministarka nakon sednice.

Podsetimo, lekari iz medicinskog dela Kriznog štaba na poslednje dve sednice insistirali su na pooštravanju mera, kako bi se zaustavilo širenje virusa. Tražili su uvođenju kovid propusnica, da se objektima uslužnih delatnosti, koji nisu od esencijalnog značaja, radno vreme skrati do 17 sati, da se smanji dozvoljen broj ljudi na jednom mestu sa 500 na pet.

Nastavi da čitaš
Slične teme...
1 Komentar

1 Komentar

  1. Jevrej

    4. novembra 2021. u 19:15

    KO TE JEBO GODINAMA JEBAĆETE OPET !

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Politika

Na Vrh