Povežite se sa nama

intervju.rs

Kome se namesta Privatizacija Instituta Jaroslav Černi

Politika

Kome se namesta Privatizacija Instituta Jaroslav Černi

Trenutna vlast trči da rasproda sve što može kao da im je poslednje, pa su tako bacilli oko i na Institut Jaroslav Černi, a privatizacija takvog instituta u bilo kojoj zemlji se ne bi desila nikada. Hrvatska i Mađarska su svoje

institute vratili u vlasništvo, a ova vlast rasprodaje za 2,8 miliona evra strateški bitan Institut čija vrednost teško može finansijski da se izmeri – piše u saopštenju Branislave Mihajlović iz Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Institut ima, između ostalog, bazu podataka o svim vodnim potencijalima Srbije, a radi na studijama od kojih zavisi mogućnost radova na Makišu, eksploatacija podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu i projekat „Jadar“ Rio Tinto. Nameće se pitanje da li su ovi projekti možda razlog prodaje Instituta radi neometanog odobravanja svih ekološki upitnih projekata?

Država je odlučila da ovaj institut da u ruke firmi koja ima dobit od preko 30 miliona Evra u poslednje tri godine, bez obzira na delatnost. To je apsurd nad apsurdima. U takvoj prodaji javnog interesa nema i ne može ga biti. Ne samo da se prodaje ono što svaka država štiti, nego se ni ne zahteva da kupac bude makar jednakog naučnog značaja. Nije bitno da li kopate litijum u netaknutoj prirodi, da li vadite šljunak iz rečnog korita, ili ste jednostavno firma bliska vlasti. To znači da bi neko nalik i Rio Tintu mogao da kupi ovaj Institut.

Stranka slobode i pravde se protivi privatizaciji svih državnih instituta i naučnih institucija koje su od strateškog značaja za Beograd i Republiku Srbiju. Ova opasna privatizacija bi morala odmah da se zaustavi. Stranka slobode i pravde garantuje da će po smeni ove bahate vlasti da se revidiraju i raskinu svi štetni ugovori – stoji na kraju saopštenja Branislave Mihajlović iz Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u Politika

 • Društvo

  Toliko o tome!!!

  Autor

  Iako nas zvaničnici svakodnevno ubeđuju kako živimo bolje, kako nam je BDP u porastu, kako smo...

 • Društvo

  Malo li je?

  Autor

  Koliko im je dosta?!!!!! Gde je kraj bahatosti i bezobrazluku države kada je u pitanju zarada...

 • Društvo

  Sećanje na Zorana

  Autor

  Na današnji dan pre 19 godina u atentatu na parkingu Vlade Republike Srbije ubijen je prvi...

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh