Povežite se sa nama

intervju.rs

GENERAL LAZAREVIĆ: Ne mogu da mi oproste jer su krenuli u kopnenu invaziju a srpska vojska ih je ponizila

Srbija

GENERAL LAZAREVIĆ: Ne mogu da mi oproste jer su krenuli u kopnenu invaziju a srpska vojska ih je ponizila

Neutralisati. Zgaziti. Uništiti. To su bile komande NATO usmerene ka srpskoj vojsci na Kosmetu 1999. godine. Likovali su prvih nekoliko dana bombardovanja, tvrdeći da su nam naneli ogromne gubitke i da su uništili moju komandu. Nisu očekivali da će 9. aprila, kada su krenuli kopnom preko Juničkih planina, naići baš na tu vojsku i da će ih ona poniziti do srži.

Ovako priča general u penziji Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije. Posle 10 godina izgubljene slobode i odslužene kazne u Hagu, Lazarević se, s više tuge nego gorčine, priseća svega kroz šta je prošao.

Tražili tuđu glavu, ali su dobili moju

– Na Kosovu su se sve do juna 1999. vodile neprestane borbe, prsa u prsa. NATO se nije nadao takvom umeću srpske vojske, a pre svega ne tako visokom moralu i vojnoj etici. Oni su i sami priznali da su poniženi. Glavnokomandujući NATO Vesli Klark je 2000. godine izjavio: „Ništa nismo mogli da uradimo toj vojsci na Kosovu, pa smo zato gađali civilne ciljeve.“ Mi smo se, za razliku od njih, do kraja borili časno – govori Lazarević.

NATO je, kaže general, morao da prikrije svoje zločine nad srpskim narodom. Učinili su to zamenom teza, pa su krivci vrlo brzo nakon rata traženi u redovima srpske vojske.

– Pre 13 godina, 2004. na 2005, tražili su od mene da zbog opstanka Srbije i pregovora o Kosovu dam svoju glavu. Iako prvobitno nije tražena moja glava već tuđa, ali pošto tuđa nije pristala, ja sam bez primljene optužnice sam otišao u Hag. Rekao sam tadašnjem državnom vrhu: „Evo moje glave Hagu ako će Srbiji biti bolje“ – navodi general.

Osuđen je, objašnjava, bez dokaza za komandnu odgovornost, a sve u cilju međunarodne farse koja je trebalo da prikrije zločine protiv čovečnosti koje je NATO počinio.

– Sve što se u Hagu desilo za normalni razum je neshvatljivo. Kreirali su optužnice i vodili postupke nelegitimne sa aspekta Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava. Nisam osuđen za delo bilo kog od svojih vojnika, a pogotovo ne za svoje lično. Po njima, trebalo je da kao komandant predam korpus, da se povučem i da izdam svoju zemlju. Koji bi to pravi general ikada učinio? – kaže general.

Unuku prvi put video u zatvoru

Posledice 10 godina otete slobode, moje i moje porodice, i danas osećam. Sve dok me zdravlje služi, a sada je pod kontrolom naših lekara, dovoljno mi je samo da sam sa najbližima. Dok sam pored njih, ni na šta ne mogu da se žalim, priča Lazarević.

– Unuka Lana rodila mi se dok sam bio u Hagu. To je još jedan zločin prema mojoj porodici. Čovek kada je lišen slobode bez ikakvih osnova samo zato što je branio zemlju i može sam to nekako da podnese. Ali kad zna da to trpi cela porodica, onda je to stvarno previše – navodi on.

Dane sada provodi sa suprugom Olgom, trojicom sinova i unucima Lanom (3), Nikolinom (8) i Lazarom (14). Tokom 10 godina boravka u Hagu viđao ih je svega jednom do dva puta godišnje.

– Trebalo je i novca i zdravlja da se sve to izdrži. Bilo je to veliko mučenje za njih, provođenje kroz razne kapije, procedure… Dok dođe do susreta, bude baš teško i ostane malo vremena za razgovor – kaže.

Njihove bombe i dalje ubijaju

Posledice bombardovanja zabranjenim oružjem 1999. godine u Srbiji će se osećati milenijumima i država mora nešto preduzeti da ublaži njihovo dejstvo, tvrdi Lazarević.

– I sada nas ubijaju po Srbiji. Vreme radioaktivnog dejstva osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio u agresiji na našu zemlju traje četiri milijarde godina. Upotrebljavali su zabranjeno oružje. Zašto bi inače Ujedinjene nacije posle rata tražile od NATO podatke o tačnim lokacijama i tačnim količinama oružja koje su koristili u bombardovanju Srbije. NATO je spisak dostavio tek 2004, i to za 102 lokacije, iako se sumnja da ih je bilo mnogo više.

Srpski Telegraf

Nastavi da čitaš
Slične teme...
1 Komentar

1 Komentar

  1. Milorad

    10. decembra 2017. u 08:56

    Ziv i zdrav nam bio generale, neka znaju domaci izrodi i izdajnici kao i NATO fasisti da ima jos casnih i postenih Srpskih rodoljuba. Svoj fasizam i njihovu naviku ugnjetavanja i mrznje prema Pravoslavlju nemogu nikad i nicim sakriti i opravdati.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Srbija

Najčitanije na intervju.rs

Na Vrh