Povežite se sa nama

intervju.rs

Amerika i Izrael kreću na Iran: napad na Siriju bio je diverzija, nosači aviona dolaze zbog Irana

Foto: Jordon R. Beesley/U.S. Navy/Getty Images

Svet

Amerika i Izrael kreću na Iran: napad na Siriju bio je diverzija, nosači aviona dolaze zbog Irana

Američke pomorske snage koje već dve nedelje plove ka Siriji nisu uperene protiv sirijskog predsednika Bašara El Asada već protiv Irana. Jednočasovni raketni napad na Siriju bio je samo diverzija: Amerika dovlači nosače aviona i krstarice upravo zbog Irana koji je krajem aprila rešio da potpuno protera američki dolar što bi značajno uzdrmalo američku ekonomiju. Poslednji ko je rešio da se otarasi dolara iz međudržavnih transakcija bio je Muamer El Gadafi.

Teheran je saopštio da će svaki napad Izraela na tu zemlju tumačiti kao izveden uz blagoslov SAD, te će odgovoriti istom merom na američke baze u Bahreinu, Kataru i Avganistanu. Visoki iranski vojni zvaničnik Masud Džazajeri upozorio je da će napad bilo SAD ili Izraela na Islamsku Republiku označiti početak novog svetskog rata, prenosi novinska agencija IRNA.

Američki zvaničnici potvrdili su noćas za američku TV mrežu NBC da su izraelski borbeni avioni F-15 izveli napad iz vazduha na sirijske baze pod iranskom kontrolom. A, paralelno sa napadima Izraela na iranske snage u Siriji, Federalni sud Njujorka presudio je da Iran treba da plati milijarde dolara porodicama poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, javila je televizija „Ej-Bi-Si njuz“, pozivajući se na sudska dokumenta.

Prema presudi, Islamska Republika Iran, Korpus čuvara iranske revolucije i Centralna banka Irana su odgovorni za pogibiju 1.008 ljudi.Zbog toga, Iran je obavezan da plati 12,6 miliona dolara svakom supružniku, po 8,5 miliona dolara roditelju i po 4,25 miliona bratu/sestri poginulih.

Kako piše američki list „Hil“, malo je verovatno da će Teheran platiti navedenu sumu. Bez obzira na to, rođaci žrtava mogu da traže da im se isplati novac sa američkih računa iranskih građana i kompanija.Na jesen 2016. godine Kongres SAD je usvojio zakon kojim se dozvoljava američkim sudovima da za terorizam sude celim državama.

Izvor: Intervju.rs

 

Nastavi da čitaš
Slične teme...
Ostavi komentar

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u Svet

Na Vrh